Nagrada Reformator godine direktoru katastra Borku Draškoviću

U okviru konferencije o ekonomskim reformama, koju je NALED organizovao u petak, 1. februara 2019. u Beogradu, Upravni odbor NALED-a dodelio je specijalna priznanja istaknutim pojedincima iz javne uprave i medija i proglasio Reformatora godine.

Nagrada Reformator godine dodeljena je direktoru Republičkog geodetskog zavoda Borku Draškoviću za uspešno sprovedenu reformu upisa prava u katastar nepokretnosti i uspostavljanje elektronske jednošalterske procedure - eŠalter.

Od sredine prošle godine građani i privreda dokumentaciju za upis i poreske prijave mogu da dostave katastru i poreskim organima preko javnih beležnika. Šest odlazaka na šaltere zamenjeno je jednom posetom notaru i za prvih šest meseci elektronski je podneto više od 130.000 zahteva za upis što je 40% svih postupaka pred katastrom dok je vreme rešavanja skraćeno sa 25 na pet dana.

- Sistem eŠalter, koji su Ministarstvo građevinarstva i RGZ razvili omogućava lakši, efikasniji i sigurniji postupak upisa i uspostavljanje tačne i potpune evidencije o nepokretnostima u Srbiji. Iako je javna uprava često izložena kritici, nagradom Reformator godine želimo da istaknemo uspešne reforme i ljude koji su ih predvodili, kao model koji bi trebalo da slede i drugi predstavnici državne i lokalne administracije – izjavila je potpredsednica Upravnog odbora NALED-a Dragana Čukić na XI godišnjoj konferenciji o ekonomskim reformama.

Po oceni direktora katastra, ovo je tek početak reforme i radiće se na povezivanju registra nepokretnosti sa bazama drugih institucija i daljem pojednostavljenju procedure. „Uskoro ćemo uz podršku NALED-a i britanske vlade uspostaviti i jedinstvenu veb stranicu za građane, privredu i nadležne organe na kojoj će na jednostavan način moći da se informišu o svim aspektima upisa kroz video uputstva i vodič, kao i rad kontakt centra“, rekao je Drašković po dobijanju priznanja.

Nagrade za kvalitetno izveštavanje o ekonomskim reformama u 2018. pripale su uredniku u agenciji Tanjug Draganu Krsniku, novinarki Politike Mariji Brakočević i uredniku portala Plus online iz Pirota Nenadu Paunoviću.

Za jačanje efikasnosti inspekcijskog nadzora, priznanje je pripalo državnom sekretaru Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Zoranu Kasaloviću. Podrška reformi procedure upisa u katastar donela je priznanje pomoćniku direktora Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo Dragiši Miliću dok je za rad na nizu reformi, od uvođenja elektronske prijave sezonskih radnika, elektronskog sistema za plaćanje poreza na imovinu, do reforme katastra priznanje otišlo u ruke načelnika Sektora za kontrolu Poreske uprave Dragana Agatunovića.

Na konferenciji je predstavljeno i XI izdanje Sive knjige, najznačajnije NALED-ove reformske publikacije, sa 100 preporuka privrede za pojednostavljenje administrativnih procedura i unapređenje uslova za poslovanje.

 

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE