Goran Pitić drugi put predsednik FCA

Goran Pitić, predsednik UO Societe Generale banke drugi put je izabran za predsednika Saveza za fer konkurenciju, na sednici Saveza organizovanoj u ponedeljak 10. septembra 2018, u prostorijama NALED-a.

Mesto potpredsednika Saveza zadržao je i Vladimir Tipsarević, od nedavno direktor za odnose s javnošću i komunikacije Coca-Cola HBC Srbija. Glasovima prisutnih članova, potpredsedničku funkciju Saveza, u naredne dve godine, prvi put obavljaće Igor Lončarević, partner i rukovodilac odeljenja za poreske i pravne poslove u kompaniji KPMG.

Izborna sednica bila je prilika i da se izglasaju prioriteti rada. Od ukupno 25 kompanija u Savezu, glasovima 17 prisutnih domaćih i stranih kompanija, u prvih pet našli su se sledeći prioriteti:

  1. Usvajanje Nacionalnog programa na Vladi i izrada i usvajanje akcionog plana za 2019.
  2. Finalizacija nacrta zakona o fiskalizaciji radi unapređenja sistema fiskalizacije i proširenja obuhvata fiskalizacije
  3. Nominacija 100 administrativnih postupaka za optimizaciju i digitalizaciju u cilju smanjenja administrativnog opterećenja privrede koja posluje legalno
  4. Lansiranje sistema e-inspektor za četiri pilot inspekcije – tržišna, upravna, sanitarna, radna
  5. Reforma parafiskala – finalizacija Nacrta zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara

Fokus Saveza biće i na aktivnostima koje se tiču sveobuhvatne analize kapaciteta republičkih inspekcija za vršenje inspekcijskog nadzora, analize modela smanjenja poreza i doprinosa na zarade u saradnji sa MMF-om, podrške u sprovođenju transformacije Poreske uprave, kao i finalizacije Nacrta zakona o javnim nabavkama.

Izglasani prioriteti Saveza poslužiće kao osnova za pripremu novog Akcionog plana za sprovođenje Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije.

Podsetimo, NALED i društveno odgovorne kompanije, najveći poslodavci i poreski obveznici u Srbiji, formirali su u aprilu 2014. godine Savez za fer konkurenciju. Cilj Saveza, kao jednog od radnih tela NALED-a, je da pomogne Vladi u definisanju i sprovođenju konkretnih mera i politika za uspostavljanje fer konkurencije i suzbijanje sive ekonomije, ali i kreiranje i jačanje svesti šire i stručne javnosti o uzrocima i posledicama nelegalnog poslovanja i trgovine.

Na inicijativu Saveza za fer konkurenciju, Vlada Srbije je u decembru 2014. formirala Koordinaciono telo i Stručnu grupu za izradu prvog sveobuhvatnog strateškog programa za suzbijanje sive ekonomije. Krajem 2015. godine Vlada Srbije usvojila je Nacionalni program za suzbijanje sive ekonomije.

Savez je deo vladine Stručne grupe za suzbijanje sive ekonomije u kojoj se nalaze predstavnici resornih institucija - ministarstava finansija, privrede, pravde, državne uprave, unutrašnjih poslova i trgovine, Poreske uprave, Uprave carina, inspekcijskih organa, Republičkog sekretarijata za javne politike.

Goran Pitić drugi put predsednik FCA
Goran Pitić drugi put predsednik FCA
Goran Pitić drugi put predsednik FCA
Goran Pitić drugi put predsednik FCA
Goran Pitić drugi put predsednik FCA
Goran Pitić drugi put predsednik FCA
Goran Pitić drugi put predsednik FCA
Goran Pitić drugi put predsednik FCA