Startuj legalno - održan prvi info dan o meri poreskog oslobođenja početnika u poslovanju

U ponedeljak, 8. oktobra u hotelu Metropol u Beogradu održan je prvi info dan povodom početka primene mere poreskog oslobođenja početnika u poslovanju, koja za cilj ima podsticanje preduzetništva u legalnim tokovima kod mladih, tek svršenih srednjoškolaca i studenata, kao i nezaposlenih koji se nalaze na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje.

Predstavnici Poreske uprave predstavili su novine koje mera poreskog oslobođenja donosi, prava i obaveze korisnika mere kao i način ostvarivanja prava na korišćenje iste. Učesnici su imali priliku da se upoznaju sa  sadržajem Vodiča za primenu poreskog oslobođenja, kao i da daju svoj doprinos finalizaciji ovog dokumenta.

Izmenama Zakona o porezu na dohodak građana i Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, usvojenim u decembru prošle godine, od 01. oktobra 2018. počela je primena mere oslobođenja početnika u poslovanju od plaćanja poreza na zarade i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje u prvoj godini poslovanja. Pravo na oslobađanje ostvaruje se u periodu od 12 meseci od osnivanja pravnog lica, odnosno registracije preduzetnika.

Meru poreskog oslobođenja mogu da koriste oni koji registruju svoje privredno društvo ili preduzetničku radnju, ukoliko ispune jedan od sledećih kriterijuma:

  • da su u periodu od 12 meseci pre osnivanja / registrovanja poslovanja, završili školovanje (srednje, više ili visoko obrazovanje).
  • da su najmanje šest meseci na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje

Dodatni uslovi za koršćenje mere su da svi osnivači privrednog društva, moraju biti prijavljeni kao zaposlena lica u privrednom društvu, zatim da preduzetnici moraju da se registruju u režimu isplate lične zarade, što podrazumeva obavezu vođenja poslovnih knjiga i angažovanja knjigovođe. Ukupna zarada svakog od zaposlenih u režimu poreskog oslobođenja ne sme da prelazi iznos trostruke prosečne godišnje zarade u Srbiji u godini koja prethodi godini u kojoj je osnovan / registrovan, što je u 2018. godini iznos od 2.375.136 RSD bruto. Oslobođenje od poreza i doprinosa traje 12 meseci od dana registracije, što znači da za zaposlene može da traje i kraće u zavisnosti od momenta kad su angažovani.

Kada je reč o pravima lica koja su angažovana po ovom osnovu, ona imaju pravo na naknadu za svoj rad u dogovorenom iznosu sa svojim poslodavcem. Za vreme korišćenja olakšice ostvaruju pravo na zdravstveno osiguranje, a u slučaju privremene sprečenosti za rad (bolovanja), korisnici mere imaju pravo na naknadu zarade u skladu sa zakonom.

Korisnici mere ne ostvaruju automatski pravo na penzijsko osiguranje u periodu korišćenja mere, ali poslodavac može da se opredeli za uplatu doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje, za sebe i svoje novozaposlene radnike na dobrovoljnoj osnovi.

Nakon Beograda, info dani će biti organizovani u Novom Sadu (11.10.), Novom Pazaru (23.10.), Nišu (25.10),i Kragujevcu (29.10.), kako bi svi relevantni akteri bili pravovremeno informisani o pojedinostima mere poreskog oslobođenja.

Startuj legalno - održan prvi info dan o meri poreskog oslobođenja početnika u poslovanju
Startuj legalno - održan prvi info dan o meri poreskog oslobođenja početnika u poslovanju
Startuj legalno - održan prvi info dan o meri poreskog oslobođenja početnika u poslovanju
Startuj legalno - održan prvi info dan o meri poreskog oslobođenja početnika u poslovanju

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE