Podrška privredi

Šabac - One-stop-shop šalter za privreduŠampioni.jpg

Osvojeno mesto: Šampion
Populacija: 115.884
Broj privrednih subjekata: 3.290
Stepen razvijenosti: II grupa
Broj bodova: 111
Kontakt: www.sabac.rs; violeta.sestic@sabac.org

 

Uključivanje privrede u donošenje strateških odluka i implementacija njihovih inicijativa u cilju kreiranja povoljnog poslovnog ambijenta kroz One-stop-shop za privredu i javno-privatnu komisiju za praćenje realizacije investicija doneli su gradu Šapcu titulu Šampiona lokalnog razvoja u kategoriji podrška privredi.

One-stop-shop za privredu je jedinstveni šalter na kom privrednici i preduzetnici mogu brzo da završe sav posao oko osnivanja, registrovanja i prijavljivanja svoje nove firme. One-stop-shop u Šapcu realizuje se preko Odeljenja za lokalni ekonomski razvoj (LER) koje predstavlja mesto na kom investitori dobijaju sve neophodne informacije, iznose svoje potrebe i probleme. Odeljenje je nastalo iz KLER-a pre dve godine, povećalo je svoje kapacitete i za vrlo kratko vreme postalo prepoznatljivo mesto za šabačke privrednike, ali i potencijalne investitore. Upeh Odeljenja ne bi bio veliki bez podrške najvišeg rukovodstva, odnosno aktivnog uključivanja svih gradskih službi koje danas imaju isti cilj – stvaranje najpovoljnijeg poslovnog okruženja. Iz tog razloga osnovana su tela u čijem radu Odeljenje ima najznačajniju ulogu jer upravo je ono u direktnom kontaktu sa investitorima.

Komisija za praćenje investicija broji 22 člana i čine je gradonačelnik, njegov zamenik, direktori javnih preduzeća, načelnici odeljenja, predstavnici Privrednog saveta. Komisija se sastaje svakog ponedeljka i osnovni ciljevi su joj praćenje realizacije svake investicije u gradu, brzo rešavanje problema investitora, identifikovanje potencijalnih problema privrede i uspostavljanje mehanizama za njihovo sprečavanje. Komisija je otvorena za prisustvo svakog zainteresovanog privrednika. Na ovaj način se svake nedelje na jednom mestu okupljaju svi subjekti koji su od značaja za realizaciju jedne investicije, tako da investitori mogu da budu sigurni da ne može doći do bilo kakvih iznenađenja koja im mogu usporiti posao.

Lokalni savet za zapošljavanje (LSZ) ima 12 članova, predstavnike jedinica lokalne samouprave (JLS), Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), Regionalne privredne komore (RPK) Valjevo i škola. LSZ identifikuje potrebe privrede za radnom snagom i predlaže mere aktivne politike zapošljavanja i u ovom trenutku realizuje projekat  sa Austrijskom razvojnom agencijom u cilju izgradnje Trening centra  koji će pomoći investitorima da dođu do kvalifikovane radne snage. Savet se konsultuje za sve strateške odluke Grada, infrastrukturne radove, ali i inicira izmene u funkcionisanju Šapca. Zvanični podaci NSZ-a pokazuju da se broj nezaposlenih u periodu od 2014. godine smanjio sa 12.120 na 8.852, dok zvanični podaci PIO fonda pokazuju da se broj osiguranika za samo za godinu dana (2016-2017) povećao za 2.391, dok se broj aktivnih privrednih društava povećao za 56 i za 120 preduzetnika u istom periodu.

Prilog o pobedničkom rešenju emitovan u emisiji Ovo je Srbija, RTS

 

Tekst o pobedničkom rešenju objavljen u dnevnom listu Politika

SABAC NALED-001a.jpg

Stara Pazova - Jak privredni savet za bolji poslovni ambijentVicešampioni.jpg

Osvojeno mesto: Vicešampion
Populacija: 65.792
Broj privrednih subjekata: 3.679
Stepen razvijenosti:  I grupa
Broj bodova: 96
Kontakt: www.starapazova.rs; kontaktcentar@starapazova.co.rs

 

Funkcionalan Privredni savet kao referenca Sistem lokalnih podsticaja i privredni savet koji povezuje 200 lokalnih preduzeća sa opštinskom upravom doneo je titulu Vicešampiona lokalnog razvoja opštini Stara Pazova u kategoriji podrška privredi.

Opština Stara Pazova nastavlja tradiciju najrazvijenije preduzetničke oštine iz ranijeg perioda uz potpunu posvećenost razvoju privrede i svih oblika privrednog organizovanja - od malih preduzetničkih radnji sa retkim zanatima preko manjih industrijskih postrojenja, pa sve do velikih investitora sa velikim kapitalnim ulaganjima. Privredni savet opštine broji oko 200 članova i za cilj ima unapređenje poslovnog ambijenta i predstavlja spregu između privrednika i lokalne samouprave. Kroz rad saveta se od postojećih privrednih subjekata dobijaju informacije o nivou razvijenosti preduzeća sa lokala pa se zajedničkim angazovanjem radi na njegovom unapređenju, što rezultira novim investicijama. Kancelarija za lokalno ekonomski razvoj, koja funkcioniše u sastavu odeljenja za privredu, je zadužena za direktnu  vezu sa poslovnom zajednicom u cilju adekvatnog, brzog i preciznog odgovora na zahteve.

U cilju olakšane i efikasnije komunikacije, sajt Kancelarije za lokalno ekonomski razvoj se redovno ažurira sa bazama privrednika i preduzetnika i bazom registra investitora za pravna i fizička lica. Stara Pazova je jedanaest puta zaredom organizovala Regionalni sajam privrede na kojem se okupilo  preko 150 izlagača iz zemlje i inostranstva. Pet godina unazad opština raspisuje Javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za podsticaj razvoja preduzetništva, mikro i malih preduzeća. Opština beleži i pad nezaposlenosti od oko 47% (2015. nezaposlenih je bilo 3140, a 2018. 1654).

Tekst o pobedničkom rešenju objavljen u dnevnom listu Politika

vicesamp-1.jpg

Prilog o pobedničkom rešenju emitovan u emisiji Ovo je Srbija, RTS

 

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE