Deveta izložba „100 žena, 100 minijatura“ otvorena u Beogradu

Srednjovekovni ornamenti, etnološka građa i ćirilično pismo nadahnuli su unikatna dela devete izložbe „100 žena, 100 minijatura“, koja je sinoć svečano otvorena u Beogradu i predstavlja jedinu manifestaciju ove vrste koja ženama i mladima iz cele Srbije pruža priliku da se afirmišu u izradi tradicionalnih rukotvorina i dobiju priznanje za svoj rad. 

Postavka koju krasi gotovo 80 dela rađenih u tehnikama veza, zlatoveza i pustovanja, krajem prošle godine izložena je u rezidenciji ambasade Kanade, a sada je dostupna i široj javnosti u četiri ekspoziture Unicredit Banke u Beogradu. Izložbu će beograđani moći da posete narednih mesec dana i to na lokacijama – Jurija Gagarina 12, Španskih boraca, Rajićeva 27-29 i Trnska 2, nakon čega će obići i druge gradove u Srbiji.

Devetu godinu zaredom izložbu priređuje krovna asocijacija proizvođača rukotvorina Etno Mreža, a predsednica udruženja Violeta Jovanović naglasila je, prilikom otvaranja, da su osnaživanje žena i mladih posebno u ruralnim krajevima, razvoj ženskog preduzetništva i očuvanje nasleđa glavni ciljevi kojima teže.

- Kultura, nasleđe i žene čine ključan, a zapostavljen stub lokalnog razvoja i zato ova izložba afirmiše autentične vrednosti i ispunjava visoke ESG standarde korporativne odgovornosti. Zahvalni smo UniCredit banci na kontinuitetu u saradnji i spremnosti da zajedno doprinesemo rodnoj jednakosti, finansijskoj inkluziji i ekonomskom osnaživanju žena i mladih, i time gradimo harmoniju nasleđa i budućnosti. Sve ovo je samo uvod u desetu, jubilarnu izložbu koja sledi, a koja će po prvi put biti regionalnog karaktera i obuhvatiti kulturno nasleđe šireg dela Zapadnog Balkana. Poziv za učešće i priliku da pokažu svoje umeće, majstori ručnog rada mogu uskoro da očekuju, a mi se nadamo velikom odzivu – rekla je Jovanović.

Kao društveno odgovorna kompanija, UniCredit Bank Srbija postala je glavni pokrovitelj izložbe, a prema rečima člana Izvršnog odbora i direktora za poslovanje sa stanovništvom i malim privrednim društvima Rastka Nicića, dužnost svih privrednika je da pruže svoj doprinos očuvanju kulturne baštine i razvoju ženskog preduzetništva.

- Stoga smo odlučili da iskoristimo svoje resurse – u ovom slučaju ekspoziture, kao mesta u kojima ćemo činiti upravo to. Drago mi je da smo u mogućnosti da organizujemo jedanu ovakvu izložbu kako bismo podržali zajednicu u kojoj poslujemo, ali i kako bi naše ekspoziture bile prepoznate kao prostor u kojem će klijenti uvek osetiti dodatnu vrednost za sve što im naša banka pruža – kazao je Nicić. 

Svetlana Bunčić, direktorka Identiteta i komunikacija u UniCredit Banci Srbija iskoristila je priliku da pozove i druge kompanije da se povedu njihovim primerom, kao i da vredne proizvode koje stvaraju žene iz zanatskih udruženja širom Srbije koriste za poslovne i korporaticne poklone.

 - Cilj ove izložbe nije samo da jednokratno prikažemo maestralne ručne radove, već da nastavimo da podržavamo one koji ih izrađuju, kako bismo time kontinuirano osnaživali zajednicu i stvarali povoljno okruženje za razvoj ženskog preduzetništva – zaključila je Bunčić.

Svečano otvaranje izložbe upriličeno je i nastupom kulturno-umetničkog društva (KUD) „Čukarica“ iz Beograda, pod umetničkim rukovođenjem Nenada Đorđevića.

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE