Privlačenje investicija

Niš - KLERP kao nezavisna kancelarija za privlačenje investicijaŠampioni.jpg

Osvojeno mesto: Šampion
Populacija: 260.237
Broj privrednih subjekata: 8.901
Stepen razvijenosti: I grupa
Broj bodova: 113
Kontakt: www.ni.rs; milan.randjelovic@gu.ni.rs

 

Nezavisna Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekte (KLERP) sa preko 30 zaposlenih donela je Nišu brojna ulaganja, ali i titulu Šampiona lokalnog razvoja u kategoriji Privlačenje investicija.

Kancelarija je osnovana 2009, a prošle godine je izmenama Statuta postala nezavisni organ grada. Trenutno ima 38 zaposlenih, što je verovatno najveća kancelarija za LER u Srbiji, i raspolaže direktnim sredstvima iz budžeta u iznosu od oko 750 miliona dinara. U svojoj nadležnosti KLERP ima upravljanje svim projektima sa potpunim ili delimičnim eksternim finansiranjem, a koji se realizuju na teritoriji Niša. Bavi se privlačenjem investicija, pružanjem podrške u njihovoj realizaciji, podrškom lokalnoj poslovnoj zajednici, unapređenjem poslovnog okruženja, strateškim planiranjem, pripremom i realizacijom razvojnih i infrastrukturnih  projekata iz domaćih i međunarodnih izvora finansiranja. U saradnji sa preko 30 potencijalnih domaćih i stranih investitora, KLERP pruža podršku u realizaciji dvadesetak investicija na teritoriji Niša - na izgradnji fabrika, tržnih centara, poslovnih zgrada i hotela. Kancelarija realizuje Program lokalnog ekonomskog razvoja kroz koji će se tokom 2018. plasirati oko 120 miliona dinara budžetskih sredstava kroz mere za podršku lokalnoj poslovnoj zajednici. Takođe, upravlja pripremom i realizacijom preko 30 infrastrukturnih projekata ukupne vrednosti preko 100 miliona evra.

Najznačajniji merljivi rezultati rada KLERP-a su preko 150 miliona evra vrednosti realizovanih investicija, otvorenih oko 10.000 novih radnih mesta u 9 novoizgrađenih fabrika u kojima će u narednih nekoliko godina biti zaposleno još oko 5.000 radnika. Broj nezaposlenih u Nišu 2012. bio je 36.104 lica dok je u martu 2018. taj broj bio 27.366 lica (pad od oko 25%). Eminentni Financial Times prepoznao je način rada i dodelio priznanje u kategoriji FDI strategy (Direktna strana ulaganja) Nišu i to kao sedmoplasirani u kategoriji malih evropskih gradova i kao trećeplasirani u kategoriji malih evropskih regiona.

KLERP radi na jačanju pozicije grada Niša u oblasti naprednih tehnologija (IT, elektronika, precizna mehanika), bavi se unapređenjem industrijskih zona kroz izmene u urbanističkoj dokumentaciji kako bi ih identifikovali i pripremili za nove investicije. Takođe se se zalaže za promociju investicionih potencijala Niša kroz saradnju sa nacionalnim institucijama u oblasti investicija kao što su NALED, RAS i PKS, kao i sa predstavnicima stranih kompanija, komora i ambasada. KLERP priprema godišnji Program lokalnog ekonomskog razvoja koji pruža direktnu podršku lokalnoj poslovnoj zajednici i malim i srednjim preduzećima.

Prilog o pobedničkom rešenju emitovan u emisiji Ovo je Srbija, RTSTekst o pobedničkom rešenju objavljen u dnevnom listu Politika

Niš-1.jpg

 

Vranje - Trening centar za obuku radnika u okviru Slobodne zoneVicešampioni.jpg

Osvojeno mesto: Vicešampion
Populacija: 83.524
Broj privrednih subjekata: 3.241
Stepen razvijenosti: II grupa
Broj bodova: 109
Kontakt: www.vranje.org.rs; privreda@vranje.org.rs

 

Za inovativan i održiv projekat trening centra za obuku radnika u okviru Slobodne zone, Vranje je osvojilo titulu Vicešampiona lokalnog razvoja u kategoriji privlačenja investicija.

Slobodna zona Vranje nastala je proširenjem industrijske zone u Bunuševcu i obuhvata oko 110 ha. U režimu slobodne zone se nalazi oko 40.000 m2 brownfield kapaciteta u okviru kompanije Yumco. Investitorima su na raspolaganju sve carinske, fiskalne i finansijske olakšice za rad u režimu zone i User Friendly uprava. U toku je kapitalni projekat izgradnje obilaznice do zone, koja će biti 2,6 km dugačka i povezivaće zonu sa Korodorom 10. Kako bi ovu lokaciju dodatno učinili primamljivom za investitore, na prostoru zone je u fazi izgradnje Trening centar za obuku radnika i razvoj radne snage u proizvodnom i administrativnom domenu – prvi te vrste u tom delu Srbije. Sa izgradnjom trening centra, investitorima će na raspolaganju biti proizvodna hala sa oko 600 m2 (za obuku radnika), učionice za obuku administrativnih radnika, prostorije za održavanje poslovnih konferencija, stručnih skupova, prezentacija. U jednoj smeni će moći da se obučava do 100 proizvodnih radnika, odnosno oko 70 administrativnih. Trening centar će direktno uticati na unapređenje vaspitno-obrazovnog sistema kroz učeničke prakse, realizaciju projekta dualnog obrazovanja, jačanje kompetencija predavača i intenzivnije povezivanje privrede i predavača.

Režim rada u slobodnoj zoni određen je Zakonom o slobodnim zonama. Predloženo rešenje je dobar primer održive saradnje lokalne samouprave i nacionalne vlasti i međunarodnih donatora, čija inovativnost leži u činjenici da je od nekadašnjeg vojnog poligona van upotrebe stvorena atraktivna investiciona lokacija. Ministarstvo privrede podržalo je izgradnju obilaznice do Slobodne zone, dok je Evropski progres podržao komunalno opremanje parcele za investitore i izradu softvera i hardvera za geografski informacioni sistem grada. 

Tekst o pobedničkom rešenju objavljen u dnevnom listu Politikavicesamp-1.jpg

Prilog o pobedničkom rešenju emitovan u emisiji Ovo je Srbija, RTS

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE