AgroLife softver i meteo stanice

Koliko često se nalazite u situaciji da nemate dovoljno informacija za donošenje odluka o radovima na poljoprivrednom zemljištu – šta i kada da sejete, da li se očekuje sušna ili kišovita sezona i kako da reagujete, koliki je rizik od pojave infekcija ili štetočina?

U pomoć vam stižu precizni podaci sa meteo stanica o temperaturi i vlažnosti vazduha, zemlje i lista, padavinama i vetru – sve u realnom vremenu, kroz aplikaciju AgroLife u okviru projekta Digitalizacija opštinskog upravljanja zemljištem, koji se realizuje uz podršku DeveloPPP programa koji sprovode GIZ, Telegroup i BFC SEE mreža

AgroLife.pngŠTA JE AGROLIFE

AgroLife je jedinstvena platforma koja omogućava lakše i automatizovano upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom i svim vrstama zemljišta. Namenjena je poljoprivrednim proizvođačima kojima omogućava bolje praćenje aktivnosti i upravljanje rizicima, kao i lokalnim samoupravama kojima daje mogućnost sistemskog praćenja upotrebe zemljišta u državnoj svojini i efikasnog vođenja Knjige polja i plodoreda.

Kroz projekat Digitalizacija opštinskog upravljanja zemljištem, poljoprivrednici i lokalna odeljenja za poljoprivredu u 10 gradova i opština u Srbiji i BiH imaju mogućnost besplatnog korišćenja aplikacije uz premium stručnu podršku i obuke.

 

AgroLife (1).pngOD PODATAKA DO DOBRIH ODLUKA: PREDNOSTI AGROLIFE PLATFORME ZA POLJOPRIVREDNIKE

Dostupan kao aplikacija na mobilnom telefonu ili računaru, AgroLife omogućava poljoprivrednicima da lakše planiraju i organizuju uzgoj useva, a kao posebnu prednost donosi veliku količinu podataka koji se prikupljaju putem senzora i daju mogućnost lakšeg planiranja.

Za svaku parcelu koju obrađuju, poljoprivrednici mogu jednostavno da unose i prate podatke o zasadima, i imaju preglednu sliku o rasporedu poljoprivrednih radova, potrebama za navodnjavanjem, prskanjem, i drugim aktivnostima.

Aplikacija putem senzora prikuplja i precizne podatke o vremenskim uslovima i prognozi, daje informacije o kvalitetu zemljišta i gustini rasta biljaka na osnovu mapa vegetacije, daje predloge agrotehničkih mera, uz praćenje bolesti, najezde insekata i još mnogo toga.

7.png

Podaci o zemljištu i infrastrukturi

Svi podaci o parcelama, infrastrukturi, kulturama, satelitski snimci i poljoprivredni indeksi omogućavaju praćenje useva i kvaliteta zemljišta iz sezone u sezonu.

3.png

Precizna vremenska prognoza i podaci

Lokalizovane informacije o temperaturi i vlažnosti vazduha i zemljišta, lista, količini padavina, mrazu, jačini vetra i vanrednim situacijama, u realnom vremenu sa meteo stanica

6.png

Analiza rizika, prevencija i reakcije

Predviđanje mogućnosti za razvoj bolesti ili štetočina i upravljanje kvalitetom proizvoda uz praćenje tretmana useva zaštitnim sredstvima kroz godine radi sprečavanja rezistentnosti

8.png

Terenske beleške i izveštaji

U sistemu je moguće lako napraviti belešku (foto, video, pisani zapis) i generisati izveštaje o pojavi štetočina, bolesti, nepogodama, aktivnostima, utrošenim inputima...

 

 

EFIKASNO PRAĆENJE: PREDNOSTI AGROLIFE PLATFORME ZA LOKALNE SAMOUPRAVE

АгроЛифе.pngAgroLife platforma kao digitalni asistent pomaže i lokalnim samoupravama da bolje prate aktivnosti i kvalitet zemljišta koje se daje u zakup. 

Šta Agrolife softver donosi opštinskom agronomu?

  • Centralizovan pregled svih zakupaca državnog zemljišta na teritoriji katastarske opštine 
  • Pregled knjige polja kroz centralni informacioni sistem
  • Uporedna analiza podataka iz prethodnih godina
  • Elektronsko potpisivanje ili odbijanje Knjige polja
  • Automatizovana kontrola setvene strukture i smene useva
  • Uvid u sve poljoprivredne aktivnosti na terenu u realnom vremenu
  • Ušteda vremena i troškova vezanih za izlazak na teren

 

PREDVIĐANJE UZ POMOĆ METEO STANICA

Meteo stanice su uređaji koji prikupljaju podatke o mikroklimatskim uslovima u realnom vremenu, kao što su podaci o temperaturi i vlažnosti vazduha i zemljišta, količini padavina, vlažnosti lista, sunčevoj radijaciji, jačini vetra i slično, ali i da predviđaju pojavu bolesti i štetočina za veliki broj poljoprivrednih kultura. Podaci sa meteo stanica dostupni su svi zakupcima državnog poljoprivrednog zemljišta, ali i vlasnicima privatnih poljoprivrednih gazdinstava.

Meteo stanice su kroz projekat Digitalizacija opštinskog upravljanja zemljištem postavljene u gradovima i opštinama Srbije: Bačka Topola, Inđija, Sombor, Subotica, Vrbas, i Bosne i Hercegovine: Brod, Ljubuški, Prijedor, Srbac i Trebinje.


KAKO SE KORISTI APLIKACIJA

AgroLife aplikacija dostupna je za preuzimanje na Google Play prodavnici. Za korišćenje aplikacije, potrebno je kreirati korisnički nalog i uneti informacije o parceli i zemljištu, a zatim pratiti realizovane aktivnosti unošenjem podataka u aplikaciju. Uputstva za upotrebu možete pronaći na linku.

en_badge_web_generic.png

O PROJEKTU

Besplatan pristup platformi AgroLife uz premium podršku i obuku, kao i meteo stanice sa lokalizovanim metereološkim podacima, dostupne su u odabranim opštinama kroz projekat Digitalizacija opštinskog upravljanja zemljištem, koji se realizuje u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, uz podršku DeveloPPP programa koji sprovode Nemačka razvojna saradnja (GIZ), kompanija Telegroup i BFC SEE mreža (NALED, Privredna komora Republike Srpske, REDAH i Privredna komora Crne Gore).

Projekat ima za cilj bolje upravljanje zemljištem u javnoj svojini koje lokalne samouprave daju u zakup, uz unapređene i transparentnije opštinske usluge za poljoprivrednike i privredu, jačanje svesti i veće korišćenje digitalnih alata u poljoprivredi i bolju upotrebu podataka o stanju zemljišta. Projekat pruža podršku lokalnim samoupravama u pilotiranju sistema i izgradnji kapaciteta za digitalno upravljanje zemljišta, i podstiče dijalog sa relevantnim ministarstvima u cilju sistemske primene digitalnih rešenja.

AgroLife logoi.png


Povezani Sadržaji

Vesti

Meteo-stanice desna ruka za 25.000 poljoprivrednih gazdinstava

29.05.2022

Da nove tehnologije mogu da budu veoma korisne u trci za povećanje prinosa, u...Pročitaj vest
Vesti

Nove meteo-stanice obaveštavaju kad je vreme za njivu

12.02.2021

Više od 18.000 poljoprivrednika iz Sombora, Vrbasa, Inđije, Bačke...Pročitaj vest
Vesti

Nove meteo-stanice za veći prinos u poljoprivredi

14.06.2020

Sombor, Inđija, Vrbas, Bačka Topola i Subotica biće prve lokalne samouprave u Srbiji koje će dobiti najsavremenije meteo-stanice i...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE