Osnivanje platforme za povoljno poslovno okruženje u regionu

Donator:  Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ)
Partneri: PKRS, REDAH, PKCG, ZELS, Riinvest institut, ALAA 
Korisnici: Jedinice lokalnih samouprava
Period realizacije: 
septembar 2021. – jun 2024. 

Projektne aktivnosti su fokusirane na jačanje mehanizama saradnje na područjima: Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova1, Severne Makedonije i Srbije. Mehanizmi se zasnivaju na osnivanju partnerstava za regionalnu saradnju i razmenu znanja i iskustava o reformama na nivou ekonomija i lokalnom nivou, kako bi se podsticali ekonomski razvoj, rast zaposlenosti i brže pridruživanje Evropskoj uniji.

Cilj projekta: Uspostaviti efikasan mehanizam za regionalnu saradnju i razmenu znanja o implementaciji reformskih procesa za ekonomski rast kako na centralnom tako i na lokalnom nivou.

Svrha projekta: Poboljšati uslove za opštinski razvoj i lokalni ekonomski razvoj u šest ekonomija zapadnog Balkana, u skladu sa zahtevima za pristupanje Evropskoj uniji.

BFE Platforma je svojevrsna mreža sačinjena od organizacija koje nastoje da stvore povoljno poslovno okruženje u svojim ekonomijama i regionu u celini, i podržavaju ciljeve zajedničkog regionalnog tržišta i agende proširenja Evropske unije. Posebno je usmerena na lokalni ekonomski razvoj, zasnovan na primeni zelenih, društveno odgovornih i savremenih digitalnih rešenja. BFE Platforma je efikasan mehanizam za jačanje saradnje u regionu i razmenu znanja o implementaciji reformskih procesa za ekonomski rast kako na nacionalnom tako i na lokalnom nivou, koji promoviše dijalog i vrednuje stručnost i znanja.

Vizija buduće platforme:

Usklađenije poslovno okruženje među ekonomijama Zapadnog Balkana i državama članicama EU, zasnovano na razmeni najboljih praksi i doprinosu konkurentnosti, ekonomskom rastu i procesu integracije u EU, za dobrobit svih građana.

Misija buduće platforme:

Olakšati partnerstvo između javnih i privatnih, nacionalnih i subnacionalnih korisnika u regionu kako bi se omogućila razmena i sprovođenje reformi za bolje poslovanje i unapređenje javne uprave, koje su usklađene su sa standardima EU i najboljom regionalnom praksom, pomažući u oblikovanju javnih politika i izgradnji kapaciteta korisnika da ih implementiraju.

Platforma će se bazirati na tri stuba i to:

  1. lokalnom ekonomskom razvoju;
  2. unapređenju poslovnog okruženja;
  3. promociji partnerstava i javno-privatnom dijalogu.

Platforma će se nadovezati na postojeću BFC SEE mrežu u okviru koje se od 2012. godine sa velikim uspehom sprovodi Program certifikacije gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi i koja okuplja preko 25 različitih organizacija iz pet zemalja - Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije, Srbije i Hrvatske, uključujući predstavnike resornih ministarstava, privrednih komora, udruženja opština, razvojnih agencija, organizacija civilnog društva i akademskih institucija.

1Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova


Povezani Sadržaji

Obaveštenja


BFC SEE certifikat kao dodatni podstrek najboljim gradovima i opštinama u Srbiji!

04.02.2020

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave uputilo je i ove godine...Pročitaj obaveštenje
Stranica


Regionalna mreža BFC SEE

Regionalna mreža za povoljno poslovno okruženje u jugoistočnoj Evropi predstavlja jedinstvenu platformu za poboljšanje...Pročitaj više

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE