Siva knjiga 13

Autor: Izvršna kancelarija Oblast: Regulatorna reforma Datum: 26.02.2021. Preuzimanje: Siva knjiga 13.pdf

POZDRAVNA REČ

Capture.PNG

Poštovani članovi i partneri,

Posle jedne od najizazovnijih godina koje pamtimo, drago mi je što možemo da vam predstavimo 13. godišnje izdanje Sive knjige – regulatorne biblije koja sadrži 100 preporuka za smanjenje birokratije i unapređenje uslova za poslovanje u Srbiji. Iako je reformski tempo u 2020. očekivano opao, 13 delimično ili u potpunosti sprovedenih preporuka govori da nas pandemija i vanredno stanje ipak nisu zaustavili.

COVID-19 je promenio način kako radimo i živimo. Mnoge lekcije smo naučili na teži način. Kada je reč o birokratiji – pokazalo se da veliki broj administrativnih procedura možemo i moramo da preselimo u digitalni svet. U tom pravcu, jedna od sprovedenih preporuka Sive knjige u prošloj godini je uvođenje elektronske dostave rešenja katastra u eSandučiće građana na Portalu eUprave. To će, zajedno s rešavanjem dostave putem pošte i pribavljanja lista nepokretnosti preko javnih beležnika, predstavljati veliko birokratsko rasterećenje za oko 500.000 građana koji godišnje prometuju nepokretnosti.

Među potpuno rešenim preporukama izdvaja se i uvođenje elektronskog postupka javnih nabavki i portala putem kojeg je za prvih šest meseci primene oglašeno gotovo 10.000 postupaka. Nekoliko pionirskih i višegodišnjih inicijativa NALED-a pokrenuto je, i delimično rešeno tokom prethodne godine, kao što je donošenje novog zakona o fiskalizaciji koji predstavlja prvi korak ka proširenju obuhvata i digitalizaciji fiskalizacije, a najavljeno je i uvođenje jedinstvenog sistema eFaktura. Takođe, formirana je radna grupa za proširenje obuhvata pojednostavljene procedure prijave sezonskih radnika u sektorima kao što su građevina, turizam i pomoć u kući, i zaustavljena je spirala dugovanja apoteka prema veledrogerijama, što je sve posebno važno u kontekstu pandemije.

Ono što novo izdanje Sive knjige izdvaja od svih prethodnih jeste i to što smo 15 preporuka označili “COVID-19 bedžom“, kojim ukazujemo na administrativne prepreke čije je rešavanje od velike važnosti za prevazilaženje izazova sa kojim se sureću privreda i građani u situaciji pandemije. Ti predlozi usmereni su, pre svega, na digitalizaciju i unapređenje efikasnosti zdravstvenog sistema, digitalizaciju procedura i dalji razvoj eUprave, uređenje fleksibilnih oblika radnog angažovanja i rada od kuće, smanjenje poreskog i parafiskalnog opterećenja privrede.

Siva knjiga 13 simbolično donosi i 13 potpuno novih preporuka za Vladu Srbije, dok su ostale preporuke ažurirane i unapređene. Iako resor finansija i dalje prednjači sa brojem procedura koje treba da reši, gotovo petina preporuka je u zajedničkoj nadležnosti više institucija što donosioce odluka opominje, posebno u svetlu krize izazvane koronavirusom, da moramo da radimo brzo i zajedno, kroz sveobuhvatni dijalog javnog, privatnog i civilnog sektora.

Zajedništvo je jedna od ključnih vrednosti NALED-a i želim da zahvalim svim članovima i Izvršnom odboru na podršci i doprinosu izradi Sive knjige 13, partnerima iz međunarodnih organizacija, kao i resornim institucijama na spremnosti da u 2021. nastavimo da grabimo krupnijim reformskim koracima.

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE