Siva knjiga 14

Autor: Izvršna kancelarija Oblast: Regulatorna reforma Datum: 23.02.2022. Preuzimanje: Siva knjiga 14.pdf

POZDRAVNA REČ

Screenshot 2022-03-04 at 9.09.59 AM.png

Dejan Đokić

Predsednik Izvršnog odbora NALED

Poštovani članovi i partneri,

Za nama je druga pandemijska godina, a pred nama novo, 14. godišnje izdanje Sive knjige, naše regulatorne biblije sa 100 preporuka za smanjenje birokratije i unapređenje uslova za poslovanje u Srbiji. Sa 12 delimično ili potpuno sprovedenih predloga iz prethodnog izdanja, tempo rešavanja preporuka očuvan je na nivou nekoliko proteklih godina, a posebno raduje značaj, obuhvat i kvalitet prihvaćenih rešenja za efikasnije administrativne procedure.

Transparentnost je reč koja najbolje stoji uz rezime ostvarenog. Vidljivost finansijskih tokova u Srbiji doživeće pravu revoluciju usvajanjem dve važne preporuke kao što su zakoni o elektronskom fakturisanju i fiskalizaciji. Sa novim obveznicima, gotovo 200.000 privrednih subjekata biće fiskalizovano, što drastično smanjuje prostor za sivu ekonomiju i donosi veću zaštitu potrošačima. Digitalizacija evidentiranja prometa i razmene faktura doneće i veliku korist privredi. Pored sigurnije naplate potraživanja, sa eFakturama rešavamo se najmanje 4.000.000 papirnih dokumenata samo u javnom sektoru i stvaramo uslove za fer konkurenciju i efikasnije poslovanje za više od 130.000 korisnika novog sistema.

Za dalje unapređenje evidentiranja transakcija u Srbiji, potrebno je da se do kraja sprovede delimično rešena preporuka za uvođenje elektronskog plaćanja taksi i naknada, i podrži razvoj kartičnih i instant plaćanja u privatnom i javnom sektoru, čemu bi trebalo značajno da doprinese nedavno pokrenuta Nacionalna inicijativa za bezgotovinsko plaćanje.

Među potpuno rešenim preporukama važno je istaći i digitalizaciju Centralnog registra objekata u poslovanju sa hranom koji omogućava da na dlanu imamo podatke o 25.000 lokacija na kojima nastaju prehrambeni proizvodi, kao i 11.000 pravnih i fizičkih lica koji koriste ove objekte. To je i dobar uvod ka daljoj digitalizaciji sektora poljoprivrede i potpunom rešavanju preporuke za uspostavljanje eAgrara, sistema za elektronsku registraciju gazdinstava i podnošenje zahteva za subvencije.

Novo izdanje Sive knjige donosi 21 novu, i 79 starih preporuka koje su ažurirane i unapređene. Dok smo prošle godine, sa fokusom na što brže prevazilaženje izazova koje je nametnula pandemija, istakli 15 preporuka i označili ih "COVID-19 bedžom", ove godine sa nadom da će pandemiji uskoro doći kraj, okrećemo se danu posle i obavezama u procesu pristupanja Evropskoj uniji. Dodeljivanjem "EU bedža" odabranim preporukama, želimo da ukažemo na doprinos Sive knjige približavanju evropskoj porodici, i ispunjavanju standarda koje vidimo ne kao cilj već kao sredstvo da stvorimo bolje uslove za život i rad u našoj zemlji.

Broj preporuka upućenih Ministarstvu finansija iz godine u godinu sve je manji, pa je tako u Sivoj knjizi 14 pao na četvrtinu sa nekadašnjih 40% što ukazuje na agilnost ovog resora (iako već punu deceniju čekamo na reformu parafiskala), ali i da zahtevi ka institucijama postaju balansiraniji. Sve veći izazovi postavljaju se pred resore zaštite životne sredine i zdravlja, ali i druge sektore i nameću potrebu da svi jednako doprinesu promenama.

Pandemija nam je pomogla da budemo solidarniji i razumemo da su zajedništvo i saradnja najbolji put do najuspešnijih reformi. Zato želim da zahvalim članovima i kolegama iz Izvršnog odbora na podršci i doprinosu izradi Sive knjige 14, kao i našim partnerima iz međunarodne zajednice i resornim institucijama na poverenju da zajedno činimo razliku za građane i privredu.

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE