Siva knjiga inovacija

Autor: Izvršna kancelarija Oblast: Inovacije i preduzetništvo Datum: 21.04.2022. Preuzimanje: Siva knjiga inovacija Web.pdf

 

 

POZDRAVNA REČ

2022-05-06 (4).png

Poštovani članovi i partneri, 


Velika mi je čast i zadovoljstvo da vam predstavim prvo izdanje Sive knjige inovacija. Prvi put na jednom mestu možete naći detaljnu analizu ambijenta u kojem stvaraju i realizuju svoje ideje naši istraživači, inovatori i preduzetnici novog vremena, uz 60 sistematizovanih i precizno definisanih preporuka koje bi, kako verujemo, taj ambijent učinile boljim i tlo Srbije plodnijim za velika inovativna dostignuća. I ova Siva knjiga predstavlja jednu malu inovaciju, proisteklu iz StarTech programa, jer je ovo prvi putokaz ove vrste za resorne institucije koje mogu biti odskočna daska za unapređenje poslovnog ambijenta sa posebnim osvrtom na inovativne proizvode, usluge i rešenja. 

Možda se nikada nećemo saglasiti ko su najveći inovatori u istoriji čovečanstva, ali se liste najvećih izuma u velikoj meri poklapaju, počev od točka, preko kompasa, štamparske mašine, motora, telefona, interneta... Dok je ranije vremenski jaz između dva izuma bio daleko širi nego danas kada oni niču svakodnevno, ali niču pre svega tamo gde su inovatori brzi, vešti, imaju finansijsku i regulatornu podršku. 

A mi u Srbiji, u 12.000 istraživača, više od 70 instituta, 22 centra izuzetnih vrednosti i 123 univerziteta i fakulteta imamo neverovatne resurse. Potrebno je samo otključati potencijal tih akademskih istraživanja, ubrzati procese, obezbediti finansijsku pomoć i nadamo se zahvaljujući i ovim smernicama obezbediti podsticajni regulatorni okvir, kako bi upravo Srbija bila blagorodno tlo za inovacije. 


Verujemo da smo pokretanjem StarTech programa za podršku inovacijama i digitalnoj transformaciji naše ekonomije pronašli taj ključ koji nam je bio neophodan. U najrazvijenijim ekonomijama to nije ništa novo, jer najviše novca za istraživanje i razvoj stiže upravo iz privatnog sektora. Ali u Srbiji, kompanija Filip Moris je prva koja je izdvojila sredstva i to pet miliona dolara za podršku razvoju inovativnog ekosistema u Srbiji. Kada vam se za bespovratne podsticaje koji su deo ovog projekta javi gotovo 10 puta više aplikanata nego što možete da dodelite sredstava, znate da ste uradili pravu stvar, ali i da ima mnogo prostora za druge privatne kompanije da podrže ideje u nastajanju. 


Pozitivna veza između inovacija i ekonomskog rasta je aksiom, kao što je aksiom da će kompanija Filip Moris, NALED i StarTech program uvek biti na raspolaganju Vladi Srbije da zajedno dođemo do inovativnog ekosistema koji stvara novu vrednost, kreira kvalitetna radna mesta i pruža priliku našem velikom bogatstvu - mladim i visokoobrazovanim pokretačima novog doba.

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE