II Kvartalni Izveštaj 2022 - Svetionik Regulatorne Reforme

Autor: Izvršna kancelarija Oblast: Regulatorna Reforma Datum: 18.07.2022. Preuzimanje: II Kvartalni izvestaj jul 2022.pdf

Uvod

Period drugog kvartala 2022. godine obeležila je regulatorna aktivnost niskog intenziteta, koja se pre svega odnosi na donošenje niza podzakonskih akata od strane Vlade Republike Srbije i resornih ministarstava. S obzirom da su izbori održani u martu, te da se formiranje nove Vlade ne očekuje pre jeseni, nije donet ni jedan zakon, iako je tokom drugog kvartala pripremljen značajan broj propisa iz oblasti koje NALED prati i koji će verovatno biti usvojeni u narednom tromesečju.

U periodu od aprila do kraja juna izmenjeno je i doneto 29 propisa – pravilnika, uredbi, akcionih planova i strategija. Najviše aktivnosti bilo je u domenu Ministarstva finansija – uređenja poreskih i neporeskih pitanja (ukupno 10 propisa), a odmah zatim u nadležnosti Ministarstva zdravlja (7 propisa) i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (6 propisa). Najmanje aktivnosti, sa nijednim usvojenim propisom, bilo je u oblasti imovine i investicija, mada su nadležna ministarstva pokrenula rešavanje brojnih važnih pitanja. Detaljnija objašnjenja i informacije o najrelevantnijim izmenama, propisima u pripremi i inicijativama koje je NALED pokrenuo dati su u nastavku teksta, dok u Aneksu možete pronaći spisak svih izmenjenih, usvojenih i donetih propisa, kao i listu inicijativa.

 

II Kvartalni 2022.PNG

 

U drugom kvartalu nije rešena nijedna preporuka Sive knjige NALED-a, što je očekivano imajući u vidu mali broj donetih propisa. Međutim, načinjeni su prvi koraci ka rešavanju preporuka poput: a) objedinjavanja uplate poreza i doprinosa za preduzetnike na jedan račun, b) omogućavanja pune primene elektronske dostave u procedurama javne uprave, c) podsticanja socijalnih javnih nabavki i d) pojednostavljenja postupka postavljanja baznih stanica.

 

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE