I Kvartalni Izveštaj 2023 - Svetionik Regulatorne Reforme

Autor: Izvršna kancelarija Oblast: Regulatorna Reforma Datum: 10.05.2023. Preuzimanje: I-Kvartalni-izvestaj_maj2023.pdf

Uvod

Prvi kvartal 2023. godine odlikuje regulatorna aktivnost vrlo visokog intenziteta, slično kao u četvrtom kvartalu prošle godine. U periodu od januara do kraja marta izmenjeno je i doneto 57 propisa, od čega se 6 odnosi na Zakone – pet iz nadležnosti Ministarstva pravde i jedan u nadležnosti Ministarstva privrede, dok su ostatak podzakonski akti (Uredbe, Pravilnici, Odluke, itd.). Tokom prvog tromesečja nije rešena ni jedna preporuka iz Sive knjige 15, iako su preduzeti značajni koraci u pravcu izmene regulatornog okvira. Više informacija o konkretnim preporukama za koje se očekuje rešavanje tokom ove godine možete pronaći u trećem delu izveštaja.

Za razliku od poslednjeg kvartala prošle godine, kada je najviše donetih regulatornih propisa bilo u oblasti poreza i neporeskih dažbina, tokom prva tri meseca ove godine najveći broj propisa donet je u oblasti hrane i poljoprivrede (15). U oblasti zdravstva doneto je 12 propisa, a u oblasti poreza i neporeskih dažbina 11 propisa, dok u oblasti javnih nabavki i energetike nije donet ni jedan propis. Detaljnija objašnjenja i informacije o najrelevantnijim izmenama, propisima u pripremi i inicijativama koje je NALED pokrenuo dati su u nastavku teksta, dok se u Aneksu nalazi spisak svih izmenjenih, usvojenih i donetih propisa tokom prvog tromesečja.

 

 

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE