Siva knjiga 15

Autor: Izvršna kancelarija Oblast: Regulatorna Reforma Datum: 22.05.2023. Preuzimanje: SK 15 final PRINT.pdf

Pred nama je 15. godišnjica, poznatija i kao kristalna, NALED-ove vodeće publikacije i još jedno izdanje naše regulatorne biblije sa 100 kristalno jasnih preporuka za kreiranje boljih uslova poslovanja.

Pozdravna reč

Screenshot 2023-05-22 102653.png

Poštovani članovi i partneri,


Raduje me što zajedno možemo da obeležimo još jedno veliko postignuće i veliki jubilej Sive knjige. Pred nama je 15. godišnjica, poznatija i kao kristalna, NALED-ove vodeće publikacije i još jedno izdanje naše regulatorne biblije sa 100 kristalno jasnih preporuka za kreiranje boljih uslova poslovanja. I ovaj put, resorne institucije su delimično ili u potpunosti usvojile 12 predloga za unapređenje regulatornog okvira i administrativnih procedura. Tako su održale višegodišnji tempo rešavanja sugestija koje privreda upućuje u pauzama savladavanja birokratskih prepreka. Imajući u vidu da je usled izbora, u godini za nama, regulatorna aktivnost trajala samo četiri meseca, možemo reći da je ovo i iznadprosečan rezultat, iako ne možemo biti zadovoljni ovako dugačkom pauzom u radu nadležnih institucija.

U 2022. konačno su zaživele u praksi velike, sistemske reforme kao što su eFakture i eFiskalizacija za koje se NALED godinama zalagao. Među sedam potpuno rešenih preporuka iz prethodnog izdanja Sive knjige, pored unapređenja fiskalizacije izdvajaju se regulisanje poreskog tretmana frilensera, optimizacija procedure registracije polovnih motornih vozila i uspostavljanje jedinstvenog elektronskog mesta za upis privrednih subjekata u registre APR-a. Takođe, ukinuta je obaveza registracije PDV-a stranim kompanijama koje skladište ali ne prometuju robu u Srbiji, definisano je koje firme su startapovi i ko su poslovni anđeli i formirana je posebna organizaciona jedinica za upravljanje hemikalijama. Kao delimično rešene, prepoznali smo korake ka daljem smanjenju poreskog opterećenja plata, uvođenju bezgotovinskog plaćanja usluga koje pruža Ministarstvo unutrašnjih poslova, digitalizaciji usluga u zdravstvu, proširenju pojednostavljene procedure prijave sezonskih i povremenih radnika i uvođenju socijalnih nabavki.

Ministarstvo finansija ponovo je bilo daleko ispred svih, sa čak četiri potpuno i tri delimično rešene preporuke, a u Sivoj knjizi 15 broj zadataka za ovaj resor pao je na manje od četvrtine, što je veliki pomak u odnosu na nekadašnjih 40%. Imajući u vidu prvo klimatsku, pa zdravstvenu, a potom i energetsku krizu u svetu, sve veća očekivanja privreda će stavljati pred ministarstva nadležna za energetiku, zaštitu životne sredine i zdravlja. Digitalizacija procedura je kao nikada do sada postala pokretač velikih promena. Važno je iskoristiti njene prednosti za krupne reforme koje nominujemo za agendu 2023, pre svega u domenu unapređenja radnog zakonodavstva, postizanja veće efikasnosti zdravstvenog sistema, unapređenja transparentnosti neporeskih nameta i rešavanja imovinskih pitanja na nepokretnostima – kao što su ubrzanje legalizacije, ukidanje naknade za konverziju prava korišćenja u pravo svojine i nastavak reforme katastra, koji treba da omogući efikasniji postupak upisa za stare predmete. Petnaesto izdanje donosi 18 novih i 82 ažurirane i unapređene postojeće preporuke. Novo je i to da jubilej obeležavamo izdvajanjem simboličkih 15 prioritetnih preporuka umesto 10 kao što smo to dosad činili. Ovaj put, 22 preporuke smo označili „EU bedžom“, kako bismo dodatni fokus stavili na reforme čije će rešavanje doprineti bržem putu Srbije ka Evropskoj uniji.

Kroz Sivu knjigu dosad je prošlo više od 300 jedinstvenih preporuka od kojih je potpuno ili delimično rešena polovina. Sve one bile su trka za sebe. Čestitam institucijama i zaposlenima u javnoj upravi za sve reforme koje su uspeli da sprovedu u proteklih 15 godina, i pozivam ih da nastave dalje i urade više. Na kraju, zahvaljujem svim članovima NALED-a i kolegama iz Izvršnog odbora, kao i partnerima iz međunarodne zajednice što nikad ne odustaju od zajedničke trke za bolje sutra u Srbiji.

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE