IV Kvartalni Izveštaj 2023 - Svetionik Regulatorne Reforme

Autor: Izvršna kancelarija Oblast: Regulatorna reforma Datum: 28.12.2023. Preuzimanje: IV Kvartalni izveštaj 2023.pdf

Uvod

2.png

U četvrtom kvartalu 2023. godine zabeleženo je manje donetih zakona u odnosu na isti period prošle godine, zbog održanih izbora i prestanka rada Narodne skupštine. Ipak, i za ovaj kvartal možemo reći da je zabeležena regulatorna aktivnost visokog intenziteta.

U posmatranom periodu, od početka oktobra do kraja decembra, ukupno je izmenjeno i doneto 63 propisa, od toga 12 zakona, 50 podzakonskih akata (uredbi, pravilnika, odluka, itd.) i jedan dokument javnih politika (strategija). Najveći broj propisa donet je u oblasti hrane i poljoprivrede (18), zatim zdravstva (12) i poreza i neporeskih dažbina (11). Dodatno, u poslednjem kvartalu u potpunosti su rešene tri preporuke iz Sive knjige 15 vezane za javne nabavke, a šest preporuka ima status delimično rešenih.

Detaljnija objašnjenja najrelevantnijih izmena u propisima, ali i informacije o propisima u pripremi i inicijativama koje je NALED pokrenuo dati su u nastavku teksta, dok se u Aneksu nalazi spisak svih izmenjenih, usvojenih i donetih propisa u periodu od oktobra do kraja decembra.

Grafik 1.PNG

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE