I Kvartalni izveštaj 2024 - Svetionik Regulatorne Reforme

Autor: Izvršna kancelarija Oblast: Regulatorna reforma Datum: 11.04.2024. Preuzimanje: I Kvartalni izvestaj_2024.pdf

Uvod

Screenshot (35).png

Prva tri meseca ove godine obeležila je niska regulatorna aktivnost. Tokom prvog tromesečja ove godine doneto je znatno manje propisa (43) u odnosu na uporedivi period 2023. godine (57), kao i u odnosu na poslednji kvartal 2023. godine (63), zbog održanih izbora i prestanka rada Narodne skupštine. U međuvremenu nova Vlada Republike Srbije nije formirana, a najavljeni su i lokalni izbori u brojnim gradovima i opštinama u Srbiji.

U prvom kvartalu ukupno je izmenjeno i doneto 43 propisa, koji uključuju podzakonska akta (uredbe, pravilnike, odluke, itd.) i jedan akcioni plan. Najveći broj propisa donet je u oblasti hrane i poljoprivrede (10) pre svega usled započinjanja „novog ciklusa“ podrške poljoprivrednicima koji je podrazumevao izmenu brojnih pravilnika, zatim zdravstva (9) i radnog prava, inovacija i preduzetništva (7). Dodatno, tokom prva tri meseca započeto je rešavanje jedne preporuke iz Sive knjige 16, u oblasti poljoprivrede.

Detaljnija objašnjenja najrelevantnijih izmena u propisima, kao i informacije o propisima u pripremi i inicijativama koje je NALED pokrenuo dati su u nastavku teksta, dok se u Aneksu nalazi spisak svih izmenjenih, usvojenih i donetih propisa u periodu od početka januara do kraja marta.

Screenshot (36).png

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE