Servis građana

Šabac - Lokalna ulaganja po meri građanaŠampioni.jpg

Osvojeno mesto: Šampion
Populacija: 115.884
Broj privrednih subjekata: 3.290
Stepen razvijenosti: II grupa
Broj bodova: 117
Kontakt: www.sabac.rs; violeta.sestic@sabac.org

 

Zahvaljujući inicijativi da građani odlučuju o tome kako će utrošiti sredstva od poreza na imovinu u svojoj mesnoj zajednici, grad Šabac je osvojio titulu Šampiona lokalnog razvoja u kategoriji servis građana.

Skupština Grada Šapca je 2015. godine donela odluku kojom je prvi put ustanovljen princip da se novac od poreza na imovinu naplaćen u seoskim i prigradskim mesnim zajednicama vrati u njih i utroši u svrhe koje su određene od strane Saveta MZ. Odlukom Skupštine iz 2017. godine eksplicitno je i detaljno definisano pravo mesnih zajednica na povraćaj novca od poreza na imovinu fizičkih lica naplaćenog na njihovoj teritoriji, a moć odlučivanja o načinu njegovog trošenja prebačena je neposredno u ruke građana. Ova odluka predviđa da će novac biti investiran u projekte o kojima odlučuju stanovnici lokalnih zajednica glasanjem u postupku neposrednog izjašnjavanja. Pravo glasa ima svaki punoletan građanin koji se upisao u spisak. Predloge projekata koji će se naći na glasačkom listiću mogu podneti saveti mesnih zajednica i grupa sačinjenu od najmanje 5% građana koji su platili porez. Izglasani projekti objavljuju se na sajtu Grada, oglasnim tablama MZ i u sredstvima javnog informisanja. Lista je jednostavna, transparentna i javno dostupna, a građani se o postupku realizacije redovno izveštavaju putem medija  i neposrednim uvidom. Konkretni efekti su pošljunčeni putevi, uređeni centri sela, popravljena školska ograda. Još značajnije, efekat ovog rešenja je i trostruko uvećana naplata poreza na imovinu od momenta njegovog uvođenja 2015. godine i povećana svest građana o ulozi koju mogu da imaju u procesu donošenja odluka značajnih za lokalnu zajednicu.

Prilog o pobedničkom rešenju emitovan u emisiji Ovo je Srbija, RTS

 

Tekst o pobedničkom rešenju objavljen u dnevnom listu Politika

SABAC SERVIS G-1.jpg

Mionica - Besplatne obuke za građaneVicešampioni.jpg

Osvojeno mesto: Vicešampion
Populacija: 14.335
Broj privrednih subjekata: 665
Stepen razvijenosti: IV grupa
Broj bodova: 99
Kontakt: www.mionica.rs; kabinet@mionica.rs

 

Kao opština koja je stavila na prvo mesto podizanje nivoa neformalnog obrazovanja svojih građana bez obzira na životnu dob, Mionica je ponela titulu Vicešampiona lokalnog razvoja u oblasti servisa građana.

U cilju zadovoljavanja potreba građana u oblasti obrazovanja i razvoja ljudskih resursa na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou i za pružanje obrazovno-zabavnih i sportskih aktivnosti, opština Mionica je osnovala ustanovu Centar za obrazovanje i razvoj „Mionica“. Ovaj centar za neformalno obrazovanje i razvoj građana blisko sarađuje sa institucijama za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, Kulturnim centrom Mionica, bibliotekom i turističkom organizacijom opštine. Sve ove institucije su umrežene i međusobno razmenjuju ljudske i materijalne resurse i koriste raspoloživ prostor. Cilj je da se lokalnom stanovništvu omoguće kvalitetni sadržaji i obuke, bez obzira na njihovu starosnu dob i bez novčane nadoknade. Centar potpuno besplatno pruža usluge kurseva stranih jezika, obuke iz oblasti programiranja, računarstva i informatike, veb dizajna, organizuje i školu novinarstva, kurs fotografije, školu glume i lepog izražavanja, časove plesa, obuke za razvoj posebnih intelektualnih veština kod dece, kao što su brzo čitanje, tehnike pamćenja i učenja, mentalna aritmetika i drugo. Centar organizuje i radionice u prirodi, pešačenje, brzi hod, planinarenje. Troškovi zakupa prostora i opreme svedeni su na minimum, dok su jedini troškovi koje centar ima angažovanje jednog broja predavača. U protekle dve godine u Centru je engleski jezik pohađalo 342 dece i odraslih, nemački jezik 69, na časove  plesa išlo je 105 Mioničana, školu za mlade programere pohađalo je njih 18, dok je kurs informatike završilo 12. U okviru Centra organizovano je i 250 obuka za poljoprivrednike i 100 okruglih stolova za privrednike.

Tekst o pobedničkom rešenju objavljen u dnevnom listu Politikavicesamp-1.jpg

Prilog o pobedničkom rešenju emitovan u emisiji Ovo je Srbija, RTS

 

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE