Država da pojača aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije

Nakon obećavajuće prve polovine godine kada je sa uspehom organizovan drugi krug nagradne igre Uzmi račun i pobedi, usvojen zakon o angažovanju sezonskih radnika, pripremljena mera poreskog oslobođenja početnika u poslovanju, uspostavljeni institucionalni kapaciteti za procesuiranje dela nelegalne trgovine u tužilaštvu i uvedena progresivnost u kažnjavanju za poreske prekršaje, Vlada Srbije usporila je tempo reformi na suzbijanju sive ekonomije. To je ocena NALED-ovog Saveza za fer konkurenciju (FCA) koji pruža stručnu i materijalnu podršku državi u borbi protiv nelegalne trgovine i neprijavljenog rada.  

Novi Nacionalni program za suzbijanje sive ekonomije 2018-2020. još uvek nije stigao na dnevni red Vlade, iako je Stručna grupa 20. aprila na sednici kojoj je prisustvovala i premijerka Ana Brnabić usvojila ovaj dokument. Čeka se i nova odluka o Koordinacionom telu za suzbijanje sive ekonomije koja će da uvaži promene u sastavu Vlade od početka godine.  

- Najznačajniji pomak u 2018. ostvaren je u resorima ministarstava poljoprivrede i rada usvajanjem reformskog Zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima, koji će pomoći smanjenju obima rada na crno u agraru gde je više od 65% radnika bez ugovora. Postoje pomaci i u oblasti inspekcijskog nadzora, a još bolje rezultate očekujemo do kraja godine kada zaživi softver za digitalizaciju analize rizika radi boljeg planiranja rada inspekcija koji će uvezati tržišnu, upravnu, sanitarnu i inspekciju rada. Ipak, neke od ključnih reformi, poput uspostavljanja e-registra taksi i naknada i ukidanja parafiskalnih nameta ili proširenja obuhvata i modernizacije sistema fiskalizacije, traju godinama i ne nazire se završetak – kaže predsedavajući Saveza i predsednik UO Societe Generale banke Goran Pitić.

Savez je ocenio da je fiskalna konsolidacija otvorila prostor u budžetu da posebna pažnja bude usmerena na realizaciju mera koje će omogućiti fiskalno rasterećenje privrede i povećanje udela legalne privrede u odnosu na nelegalnu. Analiza NALED-a je pokazala da je obim sive ekonomije među registrovanom privredom opao u poslednjih pet godina sa 21,2% na 15,4% BDP-a ali da je i dalje visok udeo neregistrovanih privrednih subjekata koji u potpunosti posluju na crno (17,2%).

Novo-staro rukovodstvo Saveza za fer konkurenciju

Savez za fer konkurenciju čini 26 društveno odgovornih kompanija, među kojima su najveći poreski obveznici i poslodavci u zemlji, koji godišnje u budžet uplate više od milijardu evra i zapošljavaju više od 40.000 radnika. Tokom 2018. Savez i NALED su pokrenuli i obezbedili blizu 1,5 miliona evra za realizaciju projekata i inicijativa usmerenih na suzbijanje sive ekonomije kao što su podrška koordinaciji i usklađivanju rada inspekcija, uvođenje sporazuma o priznanju prekršaja, razvoj zakonskog okvira i softvera za prijavu sezonskih radnika, jačanje kapaciteta inspekcija i sudova, nagradna igra sa fiskalnim računima i dr. Projekti se realizuju uz podršku međunarodnih partnera kao što su GIZ, EBRD, USAID, Holandija i Norveška.

Na nedavnoj sednici, članovi Saveza ponovo su izabrali predsednika UO Societe Generale banke Gorana Pitića za predsedavajućeg dok su potpredsednici direktor za odnose s javnošću i komunikacije kompanije Coca-Cola HBC Srbija Vladimir Tipsarević i partner i rukovodilac odeljenja za poreske i pravne poslove u kompaniji KPMG Igor Lončarević.

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE