Elektronska poreska rešenja preuzelo već 24.000 preduzetnika paušalaca

Konferencija o modernizaciji sistema paušalnog oporezivanja, u organizaciji Vlade Srbije, NALED-a i USAID-a, održana je danas u Laboratoriji dijaloga i tom prilikom je rečeno da je rešenje preuzelo već 24.000 paušalaca. Oko 95.000 preduzetnika paušalaca dobilo je rešenja o iznosu obaveze za poreze i doprinose za 2020, koja su im dostavljena u poresko sanduče preko aplikacije ePorezi. 

Zajedno sa poreskim rešenjem, u sanduče im je stigao i primer popunjenih uplatnica, a rok za izmirenje obaveze za januar ističe 15. februara. Prvi korak za one koji još nisu preuzeli rešenja, jeste instalacija aplikacije sa sajta Poreske uprave i pribavljanje kvalifikovanog elektronskog sertifikata. Rešenje u ime preduzetnika može da preuzme knjigovođa ili druga osoba sa sertifikatom koju ovlaste putem PEP obrasca koji će predati u nekoj od filijala PU.

- Ovo je bez sumnje jedna od najvažnijih reformi koje smo sproveli u poslednjih nekoliko godina u smislu kreiranja povoljnog ambijenta za poslovanje. Napravili smo sistem koji je u potpunosti predvidiv, transparentan i objektivan. Reforma unapređuje uslove za poslovanje, pomaže nam da se borimo protiv korupcije i sive ekonomije. Uvodimo efikasnost i jednostavnost u poslovanju. Samo ovo će privredi u Srbiji uštedeti stotine hiljada evra godišnje – rekla je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Direktorka Poreske uprave Dragana Marković istakla je da je donošenje rešenja za preduzetnike paušalce u elektronskom obliku nastavak unapređenja elektronskih servisa Poreske uprave. Uvođenjem novog sistema paušalnog oporezivanja znatno je pojednostavljena procedura i uneta dodatna vrednost u odnos između Poreske uprave i poreskih obveznika.

Predsednik Nadzornog odbora NALED-a i direktor PwC Srbija Vladislav Cvetković ukazao je na inovativnost novog sistema jer se sve obavlja elektronski i nema više izrade i dostavljanja rešenja na papiru i mogućih kašnjenja. Prvi put je uvedena objektivna formula za obračun poreza i paušalci na portalu www.jpd.rs, mogu na indikativnom kalkulatoru, koji je razvio NALED u saradnji sa Poreskom upravom, da izračunaju poreske obaveze za četiri godine unapred. Ograničen je i mogući rast poreza na najviše 10% godišnje do 2023.

Automatizacija paušalnog oporezivanja podržana je u okviru Projekta javno-privatnog dijaloga za razvoj koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi NALED i Republički sekretarijat za javne politike.

Uz smanjenje poreza za početnike u biznisu, mlađe od 30 i starije od 55, kao i za porodilje, trudnice, lica sa invaliditetom i stare zanate, reforma predviđa i manje birokratije pri registraciji. Novoosnovani paušalci neće morati da podnose poresku prijavu i zahtev za paušalno oporezivanje, a poresko rešenje dobiće u roku od 48 sati.

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE