Formiran Savez za zaštitu životne sredine

U Beogradu, 9. decembra, u NALED PPD Lab-u formiran Savez za zaštitu životne sredine.

U Srbiji se prema zvaničnoj statistici godišnje generiše 62.500 tona biootpada, 12.000 tona i 30.000 komada elektronskog i električnog otpada, 1.220 tona baterija i akumulatora i 13.000 tona otpadnih guma. Unapređenje uslova za sakupljanje i reciklažu različitih tokova otpada, poštujući načelo „zagađivač plaća“, biće jedna od ključnih aktivnosti novoosnovanog Saveza za zaštitu životne sredine, koji je danas konstituisan kao novo radno telo NALED-a.

Savez je okupio više od 30 članova iz redova društveno odgovornih kompanija, lokalnih samouprava i udruženja, čije će aktivnosti biti usmerene na unapređenje zaštite životne sredine, pravnog okvira i reforme propisa u cilju podsticaja održivog razvoja.

Na prvoj sednici predstavljeno je rukovodstvo Saveza koje je Upravni odbor NALED-a imenovao na šest meseci. Jelena Kiš, menadžer za održivost i regulatorne poslove u kompaniji Ball Packaging Europe, izabrana je za predsednicu, dok su za potpredsednike imenovani Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora i Kristina Cvejanov, direktorka kompanije Ekostar Pak. Skupu su prisustvovali i Ivan Karić, državni sekretar i Slobodan Perović, pomoćnik ministra zaštite životne sredine.

- Prepoznajući potrebu za unapređenjem ekološke politike, NALED će, kroz rad novog tela, pružiti podršku resornim institucijama u harmonizaciji domaćih propisa sa EU regulativom, boljem definisanju ekoloških naknada, podsticanju cirkularne ekonomije  i jačanju svesti o značaju smanjenja generisanja otpada, kojeg je mnogo više nego što pokazuju zvanični podaci - istakla je Jelena Kiš, menadžer za održivost i regulatorne poslove u kompaniji Ball Packaging Europe i predsednica Saveza.

Svi prisutni su se složili da je neophodno naći alternativno rešenje za Zeleni fond, čijim gašenjem je otežano finansiranje i upravljanje projektima. Na sednici su definisani i naredni koraci u digitalizaciji procedura i unapređenju inspekcijskog nadzora u oblasti zaštite životne sredine.

Savez za zaštitu životne sredine je šesta tematska radna grupa u okviru NALED-a  koja okuplja predstavnike javnog, privatnog i civilnog sektora i radi na otklanjanju regulatornih prepreka. U prethodnih pet godina fomirani su i savezi za fer konkurenciju, e-upravu, hranu i poljoprivredu, zdravstvo i imovinu i urbanizam.

Članovi Saveza za zaštitu životne sredine:
Coca-Cola HBC, Coca-Cola Company, Nectar, Heineken, Telenor, Vip Mobile, Rio Sava, Gorenje, Grad Kragujevac, Tetra Pak, Vetroelektrane Balkana, Sekopak, Opština Vrnjačka Banja, Carlsberg, Apatinska pivara, CRH, Contango Rudnik, Marbo, Metro Cash & Carry, Opština Mionica, Savez pčelarskih organizacija Srbije, Grad Bor, Set Šabac, Udruženje reciklera Srbije, EsoTron, SEPEN, Ball Packaging, Ekostar Pak, Eko Sistem, Grad Pirot, INMES, Knjaz Miloš, Philip Morris, Štampa Sistem, Opština Svrljig i Opština Knjaževac.


Povezani Sadržaji

Projekti

Upravljanje električnim i elektronskim otpadom

28.10.2019

Stvaranje uslova za pravilno sakupljanje, odlaganje i recikliranje e-otpada...Pročitaj više
Projekti

Upravljanje otpadom od hrane

08.10.2019

Unapređenje regulative i uređenje tokova biootpada uz podršku GIZ ORF - develoPPP programa...Pročitaj više

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE