Informativne radionice o prevenciji, imunizaciji i oporavku od virusa COVID-19 u 54 romska naselja

U cilju podizanja svesti romske populacije o značaju prevencije i vakcinacije protiv COVID-19 virusa, od aprila do juna 2021. godine biće organizovane informativne radionice na otvorenom u 54 podstandardna naselja u 18 lokalnih samouprava. Radionice na temu prevencije, imunizacije i oporavka od korona virusa realizovaće stručnjaci Instituta za javno zdravlje Srbije ‚‚Dr Milan Jovanović Batut”, u okviru programa Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“, koji implementira GIZ, u saradnji sa  NALED-om i Asocijacijom koordinatora za romska pitanja. 

-Prve radionice na otvorenom održane su u 3 romska naselja na teritoriji Novog Pazara uz prisustvo oko 80 odraslih osoba, od čega približno 30 žena i najmanje toliko dece. U dva naselja su preovladavali muškarci srednjih godina, adolescenti i mlade majke sa decom, dok su u trećem najzastupljenije bile žene. U svakom naselju je bilo zainteresovanih za diskusiju, a pitanja su se pretežno odnosila na vakcinaciju i obavezu nošenja maski i držanja distance. Pored informacija o virusu i važnosti imunizacije, okupljeni Romi su od naših kolega dobili i praktične savete za pravilnu primenu ostalih preventivnih mera - pranja ruku i upotrebu maski - rekla je Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije ‚‚Dr Milan Jovanović Batut”.

Radionice na otvorenom u narednom periodu očekuju i Rome i Romkinje iz Vranja, Aleksinca, Pirota, Kruševca, Kragujevca, Subotice, Apatina, Bača, Beograda, Kraljeva, Novog Beograda, Požarevca, Raške, Sombora, Valjeva, Vršca i Zvezdare. 

- Nedostupnost informacija može da bude jedan od uzroka slabog odziva Roma i Romkinja za vakcinaciju i edukacijama u 54 naselja želimo da im stručnjaci Instituta za javno zdravlje Srbije pruže sve relevantne podatke i ukažu na potrebu prevencije i  prednosti imunizacije. U istu svrhu smo sa kolegama i koleginicama iz Instituta za učesnike i učesnice pripremili i brošure na srpskom i romskom jeziku koje sadrže informacije o bolesti i vidovima prevencije. Vakcina je trenutno najefikasnije sredstvo kojim raspolažemo u borbi protiv pandemije i ona mora biti dostupna za sve pod jednakim uslovima - smatra Robert Bu, vođa tima projekta Nemačke razvojne saradnje „Inkluzije Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“.

Prema njegovim rečima, uz informisanje o benefitima imunizacijе podjednako je važno raditi na otklanjanju tehničkih poteškoća koje onemogućavaju vakcinaciju Roma i Romkinja. 

- Iako većina građana Srbije do vakcine dolazi brzo i lako, uz svega nekoliko klikova na portalu eUprave, za romsku populaciju ovo može da bude izazovno. Veliki broj Roma i Romkinja i dalje živi u veoma teškim uslovima i nema pristup računarima, pametnim telefonima i internetu pa im je otežano da se infomišu i izraze interesovanje za neku od ponuđenih vakcina – dodaje Bu. 

Edukativne radionice  na temu prevencije, imunizacije i oporavka od virusa COVID-19 deo su šireg projekta Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i Romkinja i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“ koji implementira GIZ, dok je za njihovu realizaciju zadužen NALED u okviru projekta ‚‚Poboljšanje uslova života Roma i Romkinja i drugih marginalizovanih grupa u 18 jedinica lokalne samouprave“, zajedno sa Asocijacijom koordinatora za romska pitanja. 


Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE