Inicijativa za razvoj bezgotovinskog plaćanja „Bolji način“ se širi na Zapadni Balkan

Dobri rezultati inicijative za razvoj bezgotovinskog plaćanja „Bolji način“ u Srbiji bili su „vetar u leđa“ za proširenje projekta na region. Podsticanje fer konkurencije, suzbijanje sive ekonomije, te dalji razvoj elektronskih i transparentnih usluga javne uprave, zajednički je cilj svih zemalja Zapadnog Balkana, poručeno je na regionalnoj konferenciji u Tirani, koja je okupila lidere resornih ministarstava država u okruženju, predstavnike međunarodnih institucija, centralnih banaka, inicijativa i privatnog sektora.

Ovakvi regionalni događaji od velikog su značaja za oko 20 miliona građana i više od 1.150.000 biznisa Zapadnog Balkana, istakla je Violeta Jovanović, izvršna direktorka NALED-a. Ona je objasnila da je pre nekoliko godina s ciljem razmene iskustava zajedno sa partnerima iz sedam ekonomija regiona, a uz podršku GIZ-a, osnovano CORE partnerstvo koje predstavlja platformu za dijalog i najbolja reformska rešenja za održivi Zapadni Balkan.

- Siva ekonomija je boljka koja pogađa ceo region i zato ćemo u narednom periodu kolegama ponuditi i dva leka  koja su se u Srbiji odlično pokazala, a to su  Inicijativa „Bolji način“ i nagradna igra „Uzmi račun i pobedi“. Transparentna i bezgotovinska plaćanja ključna su za bolji nadzor nad novčanim tokovima i smanjenje nelojalne konkurencije – istakla je Jovanović i objasnila da okosnicu projekta „Bolji način“ čini POS program koji je kroz podršku privatnog sektora obezbedio subvencije za do 25.000 malih biznisa kako bi besplatno uveli bezgotovinska plaćanja.

Zamenik ministra ekonomije, kulture i inovacija Albanije Endrit Jzeiraj rekao je da je ova zemlja veoma zainteresovana za sistem fiskalne lutrije kakav Srbija ima. Veoma interesantno i inovativno rešenje, pokušaćemo nešto slično da uradimo u Albaniji, istakao je Jzeiraj.

- Naša Vlada preduzela je mnoge korake u poslednjih nekoliko godina. Verovatno smo lider u regionu u digitalizaciji javnih usluga,  jer smo 95% njih uspeli da prebacimo online – dodao je Jzeiraj.

Holti Banka iz Svetske banke objasnio je da  su dva važna temelja u procesu modernizacije platnih sistema na Zapadnom Balkanu - kroz jedinstveno područje plaćanja u evrima (SEPA) i uvođenje instant plaćanja. Razvoj novih načina plaćanja može otključati puni potencijal regiona, naveo je Banka.

Na skupu se obratio i zamenik ambasadora Nemačke u Albaniji Tilo Šreter i poručio da će ta zemlja uvek podržavati ovakve inicijative i razvoj bezgotovinskog plaćanja.  Predstavnici ministarstava finansija iz Srbije, Crne Gore i Severne Makedonije, kao i Centralna banka Albanije, preneli su dosadašnje rezultate i planove za podsticanje bezgotovinskih plaćanja, digitalizaciju i finansijsku inkluziju u svojim zemljama. Konferenciju “Bolji način za ubrzanje ekonomija: Podsticanje digitalizacije i bezgotovinskih plaćanja” organizovala je Nemačka razvojna saradnja (GIZ), sa partnerima na projektu: NALED-om i kompanijama Visa i Mastercard.


Povezani Sadržaji

Vesti

Šansa za male biznise da besplatno uvedu bezgotovinska plaćanja

02.04.2024

U okviru POS karavana, više od 1000 preduzetnika iz Novog Sada imaće...Pročitaj vest
Projekti

Nacionalna inicijativa za bezgotovinsko plaćanje

06.09.2021

 Projekat usmeren na stvaranje boljih uslova za razvoj i podsticanje svih vidova bezgotovinskog plaćanja u privatnom i javnom sektoru...Pročitaj više
Kliping

[Bloomberg Adria] Bezgotovinska plaćanja rastu ogromnom brzinom

29.03.2024

Elektronsko plaćanje je u nezaustavljivom rastu, ali je još uvek u...Pročitaj više

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE