Intenzivira se rad na regulativi o informacionoj bezbednosti

NALED će u narednom periodu pružati podršku Ministarstvu informisanja i telekomunikacija u donošenju akcionog plana Strategije informacionog društva i informacione bezbednosti, kao i donošenju tri podzakonska akta Zakona o informacionoj bezbednosti. To je konstatovano na sednici radne grupe za informacionu bezbednost i digitalnu infrastrukturu u okviru Saveza za eUpravu, čiji je domaćin bila Irena Đorđević Šušić, šefica Jedinice za digitalizaciju, inovacije i preduzetništvo u NALED-u.

Diana Gligorijević, šefica radne grupe iz kompanije Telegroup istakla da će cilj u ovoj godini biti nastavak obuka za lokalne samouprave i mala i srednja preduzeća u domenu informacione bezbednosti, ali i posvećivanje veće pažnje razvoju veštačke inteligencije i povezivanju sa Institutom za veštačku inteligenciju.

Sednica je bila posvećena predstavljanju prvog urađenog nacrta podzakonskog akta Zakona o informacionoj bezbednosti koji je ujedno i najvažniji. Ana Milovanović, koordinatorka za regulatornu reformu u NALED-u, članovima je predstavila uredbu, posebno opšte kriterijume za određivanje sektora, kao i podsektorske pragove. Istakla je neophodnost uključivanja većeg broja relevantnih aktera u izradu sektorskih kriterijuma imajući u vidu značaj uredbe i obaveze koje će uvesti nakon usvajanja.

Milan Vojvodić, šef Odseka za regulativu u oblasti informacionog društva Ministarstva informisanja i telekomunikacija predstavio je članovima radne grupe planove tog ministarstva u domenu informacione bezbednosti. On je istakao da će se započeti rad na izradi podzakonskih akata, pri čemu je usvajanje uredbe koju priprema radna grupa za informacionu bezbednost i digitalnu infrastrukturu NALED-a prioritet. Kako je najavio, u ovoj godini će se početi i sa izmenom Zakona o elektronskom dokumentu budući da će se i na nivou Evropske unije menjati uredba koja uređuje ovu oblast. 


Povezani Sadržaji

Vesti

Najavljeno ponovno aktiviranje Radne grupe za podatke Vlade Srbije

13.03.2024

Formirana je Radna grupa za podatke Saveza za eUpravu NALED-a koja će okupiti...Pročitaj vest
Vesti

Počeo ciklus obuka za mala i srednja preduzeća na temu informacione bezbednosti

01.12.2023

U prostorijama Regionalne privredne komore Nišavskog, Pirotskog i...Pročitaj vest
Vesti

Zakon o širokopojasnoj infrastrukturi prioritet Saveza za eUpravu

11.12.2023

U petak, 8. decembra održana je poslednja ovogodišnja sednica Saveza za...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE