IV tkačka kolonija u Staparu

Žene u ruralnim područjima ne žive dobro, ali važno je da znaju da imaju podršku države. Kroz program „1.000 žena“, Vlada Srbije i NALED su za nešto više od godinu dana uposlili njih 498 na izradi tradicionalnih rukotvorina i ovo je samo jedan od programa koje ćemo pokrenuti u cilju njihovog ekonomskog osnaživanja – izjavila je potpredsednica Vlade Srbije i predsedavajuća Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović tokom posete IV tkačkoj koloniji, u utorak 25. septembra u Staparu, čiji su ovogodišnji pokrovitelji Pokrajinska vlada, Grad Sombor, udruženje Etno mreža i NALED. 

Kolonije u Staparu i na Staroj planini su tradicionalne manifestacije pokrenute u saradnji gradova Sombor i Pirot i uz podršku ambasada Australije i SAD, u cilju očuvanja kulturnog nasleđa, tradicionalnih tehnika i podrške zapošljavanju žena koje izrađuju rukotvorine.

Pokrajinski premijer Igor Mirović istakao je da bi institucije trebalo da koriste sve raspoložive  mehanizme kako bi podstakle razvoj tradicionalnih proizvoda koji su autentični brendovi. Republička i Pokrajinska vlada to čine kroz otkup rukotvorina i plasman u vidu protokolarnih poklona čime pomažu kreiranju tražnje i tržišta za žene koje ih izrađuju.

Gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović izjavila je da je prioritet gradske uprave revitalizacija staparskog ćilima  i njegovo brendiranje zbog čega je obezbeđena pomoć lokalnim udruženjima u vidu prostora za rad, nabavke razboja, edukacije i angažovanja kroz javne radove. Ideja je da Sombor stečeno znanje i iskustvo podeli i sa drugim lokalnim samoupravama, ali i zemljama u regionu zbog čega su gosti na IV tkačkoj koloniji i predstavnici Belog Manastira i Đakova iz Hrvatske i Kiškunhalaša iz Mađarske.

Kolonija je okupila dame iz 14 gradova, vrsne tkalje iz zanatskih zadruga i udruženja širom Srbije koje imaju priliku da u koloniji unaprede svoje veštine i steknu nova znanja za dalji rad. Na ovogodišnjoj koloniji, izrađivale su motive sa staparskog ćilima koji je prepoznatljiv po vencima ruža i drugog cveća. Ovaj ćilim je u drugoj polovini 20. veka postao ugroženo kulturno dobro i aktivno ga je tkala samo jedna tkalja, da bi 2013. bila pokrenuta inicijativa za očuvanje koja je pre dve godine doprinela da staparski ćilim bude uvršten na Nacionalnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Deo inicijative za očuvanje ćilimarstva jeste i rad sa decom i mladima zbog čega je u okviru IV tkačke kolonije organizovan likovni konkurs za decu predškolskog i školskog uzrasta u slikanju motiva sa staparskog ćilima. Potpredsednica Vlade Srbije i pokrajinski premijer uručili su simbolične nagrade mališanima čiji su radovi ocenjeni kao najbolji.

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE