„Jedan region – jedno tržište“ – zajedničkim snagama zemalja Zapadnog Balkana do cilja

Dvodnevna regionalna konferencija „Jedan region – jedno tržište“ održana je 21. i 22. decembra. Na organizovanju ovog događaja učestvovao je Fond „Evropski poslovi“ u saradnji sa Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj, Regionalnim forumom mladih lidera regiona, Fondacijom Konrad Adenauer, Privrednom komorom Srbije i Privrednom komorom Vojvodine, uz podršku grada Novog Sada.

Teme ovogodišnje Konferencije imale su za cilj da se podstakne i inicira dijalog o izazovima, potencijalnim rešenjima i aktivnostima koje bi pomogle da se lokalne vlasti više angažuju u procesu pristupanja EU i tako se osposobe za apsorpciju sredstva EU usmerena na društveno-ekonomski razvoj. Takođe, govorilo se o jačanju lokalnog obrazovnog sistema i digitalizacije na lokalnom nivou.

U okviru konferencije koja je okupila mlade preduzetnike koji svojim aktivnostima doprinose razvoju regionalnog tržišta i povećanju konkurentnosti regiona u evropskim okvirima, održana je i otvorena sednica Kluba gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem u Srbiji. Na otvorenoj sednici učestvovali su donosioci odluka BFC gradova i opština koje imaju odgovarajuće kapacitete i strateški su opredeljene da unaprede poslovni ambijent, privuku investicije i podstaknu razvoj lokalne ekonomije. Prisustvovali su i predstavnici certifikovanih gradova i opština iz regiona, pre svega Crne Gore i Republike Srpske (BIH), a specijalna gošća bila je ministarka za evropske integracije Tanja Miščević. Učesnici su imali prilike da sa njom razgovaraju o EU integracijama i značaju EU fondova za razvoj lokalnih samouprava. Cilj panela bio je da se podstakne i inicira dijalog o izazovima, potencijalnim rešenjima i aktivnostima koje bi pomogle da se lokalne vlasti više angažuju u procesu pristupanja EU i samim tim, osposobe da apsorbuju sredstva EU usmerena na društveno-ekonomski razvoj.

Sednicom je predsedavala gradonačelnica Niša i predsednica BFC kluba Dragana Sotirovski, koja je istakla da su zaštita životne sredine, digitalizacija, smart sistem, energetska tranzicija, povećanje konkurentnosti, promocija potencijala, revitalizacija postojećih objekata i izgradnja komunalne i putne infrastrukture najveći izazovi u opštinama i gradovima u Srbiji. Dodala je da je za grad Niš budžetska projekcija za 2023. godinu 13,5 milijardi dinara, što je znatno manje u odnosu na budžet Beograda ili Novog Sada. Stoga su EU fondovi koji su u prethodnih par godina gradu Nišu pružili finansijsku injekiciju u visini od 12 miliona evra, umnogome doprineli razvoju grada.

Po završetku konferencije učesnici panela i gosti iz regiona imali su priliku da sa premijerkom Srbije Anom Brnabić učestvuju na radnom ručku, na kojem su iznosili mišljenja i stavove u pogledu sprovođenja ključnih reformi koje će doprineti bržim evrointegracijama.

 


Povezani Sadržaji

Vesti

BFC SEE certifikacija - šansa za unapređenje uslova za poslovanje i investiranje na lokalu

21.06.2022

Kako doći do investitora, na koji način unaprediti konkurentnost i kakav...Pročitaj vest
Obaveštenja


BFC SEE certifikat kao dodatni podstrek najboljim gradovima i opštinama u Srbiji!

04.02.2020

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave uputilo je i ove godine...Pročitaj obaveštenje
Vesti

Obuka kandidata za buduće verifikatore BFC SEE programa

02.11.2018

Više od 40 stručnjaka iz oblasti LER-a iz BiH, Makedonije, Crne Gore,...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE