Još samo dva meseca do početka pune primene e-faktura u privredi

Privrednicima je ostalo još samo dva meseca da se pripreme i prijave na sistem elektronskih faktura (SEF). Od 1. januara 2023. razmena e-faktura biće u potpunosti obavezna i u transakcijama unutar privatnog sektora čime će proces prelaska na novi moderni način rada, započet u maju ove godine, biti završen.

U sistem je prvo ušao javni sektor uz obavezu da u međusobnim transakcijama izdaju i primaju elektronske fakture, ali i deo privatnog sektora. Privrednici koji posluju s javnim sektorom takođe su od 1. maja morali da izdaju fakture kroz SEF, a od 1. jula i da ih primaju, ne samo od subjekata javnog sektora već i od privatnika koji odaberu da im fakture dostave kroz elektronski sistem. Tako se do početka jula u SEF registrovalo više od 46.000 privrednika.

- Od 1. januara imaćemo punu primenu sistema eFaktura u Srbiji i u SEF-u se već registrovalo nešto više od 10.000 korisnika javnih sredstava i oko 173.000 privrednika, a očekujemo da će taj broj biti i veći jer i oni koji nisu obveznici PDV-a, poput preduzetnika paušalaca, mogu da se registruju u SEF i biće tretirani kao dobrovoljni korisnici. Svi oni moraju da imaju u vidu da će, ukoliko posluju s javnim sektorom, svakako morati da kroz SEF šalju elektronske fakture da bi naplatili posao – ističe Marko Danon, šef Jedinice za konkurentnost u NALED-u.

U Ministarstvu finansija sredinom novembra biće organizovana konferencija na kojoj će biti predstavljene novine u sistemu eFaktura i zakonskom okviru planirane za 2023. Događaj je podržala Nacionalna inicijativa za bezgotovinsko plaćanje – Bolji način, imajući u vidu da su uvođenje eFiskalizacije i eFaktura, kao i dalji razvoj infrastrukture za prihvat bezgotovinskih plaćanja ključni pomaci ka punoj digitalizaciji poslovanja i efikasnosti privrede i javnog sektora.

Sistemi eFiskalizacije i eFaktura obezbediće velike količine podataka tako da će njihovo povezivanje omogućiti resornim institucijama da efikasno nadziru poštovanje zakona, posebno kod privrede koja posluje i sa fakturama i sa fiskalnim računima. Takođe, mogućnost data kroz eFiskalizaciju da privrednici obezbede all-in-one uređaje za izdavanje računa i prihvat bezgotovinskih plaćanja dodatno će unaprediti vidljivost finansijskih tokova i dati im šansu da privuku nove mušterije i dalje razvijaju poslovanje.

Prema Danonovim rečima, digitalizacija prometa faktura i računa, posebno plaćenih bezgotovinski, u velikoj meri sužava i prostor za sivu ekonomiju. Sa uvođenjem eFiskalizacije unapređena je transparentnost transakcija u maloprodaji, a sa punom primenom eFaktura, to će biti postignuto i u veleprodaji. Pored sigurnije i transparentnije naplate potraživanja, eFakture će doneti veliko administrativno rasterećenje jer će papirne fakture gotovo u potpunosti otići u prošlost.

- Uvođenje sistema eFaktura jedan je od dugogodišnjih prioriteta NALED-a i kroz Sivu knjigu i Nacionalni program za suzbijanje sive ekonomije inicirano je rešavanje administrativnih izazova koje je stvaralo fakturisanje na papiru. Od ovog sistema očekuje se da unapredi proces povraćaja PDV-a što je jedan od važnih zahteva privrede. Takođe, fakture će se čuvati u elektronskom obliku što će značiti dodatno smanjenje troškova imajući u vidu da su fakture javnog sektora moraju čuvati trajno, a fakture privatnog sektora najmanje 10 godina. Ovi dokumenti biće arhivirani u SEF-u ili kod informacionog posrednika preko kojeg se šalju – dodaje Danon.

Nacionalna inicijativa za bezgotovinsko plaćanje je zajednički projekat Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH i kompanija Mastercard i Visa, koji se sprovodi pod okriljem develoPPP programa Nemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) u saradnji sa NALED-om i Ministarstvom finansija Republike Srbije.

 


Povezani Sadržaji

Vesti

E-fakture donose milionske uštede i prihode privredi i državi

27.05.2021

Uvođenje elektronskih faktura doneće preduzećima u Srbiji milionske...Pročitaj vest
Vesti

eFakture startuju 1. maja, održana završna obuka za javni sektor

18.04.2022

Obavezna primena elektronskog fakturisanja u transakcijama unutar javnog sektora...Pročitaj vest
Vesti

Još mesec dana i stare kase odlaze u prošlost - startuju i eFakture

01.04.2022

Još mesec dana ostalo je do prelaska na sistem elektronske fiskalizacije,...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE