Konsultacije fokus grupe u Starom Nagoričanu u okviru projekta „Bolje prilike po meri nerazvijenih područja“

Predstavnici jedinice lokalne samouprave, poslovne i nevladine zajednice u utorak, 21. septembra, prisustvovali su prvoj ofkus grupi u Opštini Staro Nagoričane, koju je organizovala Fondacija za menadžment i industrijska istraživanja (MIR) u okviru projekta „Bolje prilike po meri nerazvijenih područja“. Ovo je prekogranični projekat usmeren na ekonomsko osnaživanje u ruralnim područjima dve opštine u Severnoj Makedoniji – opština Kumanovo i Staro Nagoričane, i tri opštine u Srbiji – Surdulice, Vlasotinca i Lebana. Ukupna ocena je da se ruralna ekonomija u opštinama suočava sa brojnim izazovima koji su dodatno uvećani pandemijskom krizom. Prema mišljenju učesnika, najbolji način za njihovo rešavanje je stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj i prilagođenu podršku u oblastima poljoprivrede, ruralnog turizma - uključujući zanatstvo i ekonomsko osnaživanje žena.

Konsultacije fokus grupe su deo procesa mapiranja za identifikaciju najperspektivnijih oblasti kojima se treba baviti u opštini Staro Nagoričane i obezbeđivanje osnove za definisanje mera koje će biti podržane iz lokalnog budžeta i drugih relevantnih programa. Organizovana je veoma konstruktivna diskusija oko tema ruralnog razvoja, razvoja malih i srednjih preduzeća i institucionalne podrške zajednici. Identifikovane su različite oblasti za razvoj, od obuka za organsku proizvodnju, preko razmene dobrih praksi i studijskih poseta, do organizovanja događaja umrežavanja kao što su sajmovi i događaji za pronalaženje partnera. Dok je pčelarstvo u usponu, uslovi u vezi sa uzgojem poljoprivrednih kultura i stoke su više nego zabrinjavajući. Takođe je potrebno staviti akcenat na ulaganje u promociju turističkog potencijala opštine u pogledu njenog bogatstva kulturno-istorijskih znamenitosti, kao i na marketing i brendiranje svih ključnih proizvoda sa ovog područja. Kada sve konsultativne aktivnosti budu završene, biće definisane podsticajne mere koje će u kombinaciji sa podrškom planiranom u okviru projekta rešiti neke od  identifikovanih izazova.

Projekat sprovodi NALED u saradnji sa Udruženjem žena „Ruža“ iz Srbije i dva partnera iz Severne Makedonije – MIR i AktivUM, a sufinansira IPA Program prekogranične saradnje Srbija – Severna Makedonija.


Povezani Sadržaji

Projekti

Bolje prilike po meri nerazvijenih područja

28.07.2021

Projekat usmeren na ekonomsko osnaživanje stanovništva iz ruralnih sredina pet opština iz Srbije i Severne Makedonije...Pročitaj više
Vesti

Tri lokalne samouprave u NALED-ovoj kampanji ,,Bolje prilike po meri nerazvijenih područja

27.09.2021

U cilju podrške i ekonomskog osnaženja seoskog stanovništva na...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE