Misija MMF-a posetila NALED

Predstavnici Misije Međunarodnog monetarnog fonda na čelu sa Janom Kejsom Martejnom i stalnom predstavnicom u Srbiji Julijom Ustjugovom posetila je NALED u četvrtak 17. marta i razgovarala s rukovodstvom organizacije o reformskim procesima u našoj zemlji.

Na sastanku je istaknuto da u 2021. fokus Vlade Srbije nije bio na sistemskim reformama zbog ograničenog mandata, ali da je bilo dobrih reformskih pomaka posebno u resoru finansija kao što su uvođenje eFiskalizacije i eFaktura.

Predstavnici NALED-a upoznali su delegaciju MMF-a sa reformskim inicijativama organizacije koje su predložene Vladi Srbije, a posebno sa procesom usvajanja novog Programa za suzbijanje sive ekonomije do 2025. i merama koje su u okviru ovog strateškog dokumenta predložene, kao što su smanjenje fiskalnog opterećenja plata i uvođenje jedinstvenog elektronskog registra neporeskih dažbina. Delegacija MMF-a naročito je bila zainteresovana za analize koje NALED priprema u oblasti poreza i uticaja poreske politike na smanjenje ili rast sive ekonomije.

Teme razgovora bile su i reforme u oblasti radnog prava, kao što su proširenje pojednostavljene procedure angažovanja sezonskih i povremenih radnika na nove delatnosti u cilju obezbeđivanja prava radnika koji su angažovani na takvim poslovima i regulisanje nestandardnih oblika rada.

Druga značajna tema koja je obuhvaćena na sastanku bilo je rešavanje imovinsko-pravnih pitanja nad nepokretnostima i posebno potreba za bržim rešavanjem ozakonjenja više od dva miliona nelegalno izgrađenih objekata, rešavanjem problema sa zadružnim zemljištem, konverzije prava korišćenja u pravo svojine uz naknadu i izazova sa naplatom poreza u prometu i iznajmljivanju nekretnina.

Na sastanku su dotaknute i teme zaštite životne sredine kao veoma važne u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji i gde je potrebno dalje raditi na reformi politike naplate taksi i naknada kako bi se u našoj zemlji poštovao princip „zagađivač plaća“. 

NALED su na sastanku predstavljali predsednik Upravnog odbora Vladislav Cvetković, izvršna direktorka Violeta Jovanović, potpredsednik Saveza za fer konkurenciju Igor Lončarević, direktori odeljenja i jedinica NALED-a za konkurentnost i zaštitu životne sredine. 


Povezani Sadržaji

Obaveštenja

MMF u poseti NALED-u

09.05.2019

Tema sastanka ključne mere Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije, koji MMF koristi za praćenje ekonomskih reformi u Srbiji...Pročitaj obaveštenje
Vesti

Delegacija MMF-a u poseti NALED-u

10.05.2018

Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda, na čelu sa Džejmsom Rufom, šefom misije MMF-a, i Sebastijanom Sosom, direktorom...Pročitaj vest
Vesti

NALED predstavio novu Sivu knjigu

23.02.2022

Ukidanje naknade za konverziju zemljišta, ubrzanje i pojednostavljenje postupka ozakonjenja i uvođenje eUputa tri su reformska...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE