NALED i Digitalna zajednica traže produženje zaštite za paušalce i niži porez za radnike na internetu

Od 1. januara sledeće godine, mnogim preduzetnicima paušalcima u Srbiji visina poreza mogla bi višestruko da se poveća. Tog dana prestaće da važi odredba u Uredbi o paušalnom oporezivanju koja propisuje da poreska obaveza ne može da se uveća više od 10% u odnosu na prethodnu godinu. Ova promena došla bi u veoma nezgodnom trenutku, u vreme aktuelne krize i visoke inflacije.

Kako bi se izbegao scenario potencijalnog zatvaranja preduzetničkih radnji ili bega u sivu zonu, NALED i Digitalna zajednica uputili su predlog Ministarstvu finansija da se izmenom Uredbe o paušalnom oporezivanju produži ograničenje povećanja mesečnih obaveza do 10%. Inicijativa je dopunjena i dodatnim predlogom – da se promeni način obračuna poreza za deo paušalaca koji posluju preko interneta.  

- Cilj inicijative je nastavak stvaranja podsticajnog ekosistema za registraciju novih preduzetnika i opstanak postojećih kojih u Srbiji ima više od 100.000. Za održanje poslovanja u nestabilnim vremenima ključno je da se omogući predvidljivost poreskih obaveza i stimuliše nastavak poslovanja u legalnim tokovima – kaže Ivan Miletić, predsednik Saveza za fer konkurenciju u NALED-u.

Prema njegovim rečima, predlog za izmenu obračuna poreza za deo paušalaca koji posluju preko interneta obuhvata pre svega predavače stranih jezika na platformama i tzv. virtualne asistente odnosno lica koja pružaju administrativne usluge preko interneta (šifre delatnosti 8559 i 8211). Prema procenama, ovim poslovima bavi se čak 39.000 osoba od kojih registrovanu preduzetničku radnju ima manje od 1%. 

Ključna izmena pri njihovom oporezivanju podrazumevala bi da ove dve delatnosti budu tretirane kao „lokacijski nesenzitivne“ odnosno da na visinu poreza ne utiče u kojem gradu ili opštini je preduzetnik registrovan. Takva promena bila bi važna jer predavači stranih jezika i virtualni asistenti mesečno zarade između 70.000 i 80.000 dinara, a dve trećine njih živi u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

- Jedan predavač stranih jezika u Beogradu bi po sadašnjoj formuli, na prihod od 80.000 dinara morao da plati čak 52.000 dinara poreza i jasno je da izbegavaju da se registruju zbog visokih nameta u velikim gradovima. S obzirom na to da je reč o radu preko interneta, mesto registracije ne treba da predstavlja bitan faktor u određivanju visine poreza. Ukoliko bi bio prihvaćen naš predlog, pri obračunu poreza u ovim delatnostima bi se uzimala prosečna plata na republičkom nivou koja je niža u odnosu na prosečnu platu u najvećim gradovima što bi značilo i niži porez i podsticaj za registraciju – navodi Miletić. 

Druga izmena podrazumevala bi promenu koeficijenta s kojim se množi poreska osnovica za ove delatnosti. Šifre 8559 i 8211 su među prvih 80 po visini koeficijenta od ukupno 407 delatnosti propisanih Uredbom o paušalnom oporezivanju. Smanjenje koeficijenta takođe bi uticalo na snižavanje poreske obaveze i stimulisalo njihovo prijavljivanje. 

Miletić na kraju dodaje da bi ovakva promena mogla da motiviše i do dve trećine radnika na internetu iz ove dve delatnosti da iz jedne neizvesne pozicije pređu u legalne tokove i steknu veća prava iz socijalnog osiguranja.  Sistem bi se, kako navodi, ovim izmenama učinio pravičnijim i objektivno zasnovanim.

- Osim benefita za paušalce, promena bi bila značajna i za državu. Prema našim procenama, broj potencijalno novoregistrovanih preduzetnika bi mogao da uveća prihode državnog budžeta za čak 5,4 miliona evra i taj novac mogao bi da se iskoristi za unapređenje javnih usluga – zaključuje Miletić.


Povezani Sadržaji

Vesti

Elektronska poreska rešenja preuzelo već 24.000 preduzetnika paušalaca

28.01.2020

Prvi korak za one koji još nisu preuzeli rešenja, jeste...Pročitaj vest
Vesti

Paušalci vole da sami izračunaju porez

18.04.2021

Preduzetnici paušalci i oni koji tek razmišljaju da pokrenu biznis, čak 166.500 puta su tokom prošle godine koristili...Pročitaj vest
Vesti

Pokrenuta kampanja Mesec paušalaca

31.08.2018

Svi preduzetnici, njihove asocijacije, predstavnici relevantnih institucija i stručna javnost pozvani su da ponude rešenja za...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE