Paušalci vole da sami izračunaju porez

Preduzetnici paušalci i oni koji tek razmišljaju da pokrenu biznis, čak 166.500 puta su tokom prošle godine koristili indikativni kalkulator na portalu jpd.rs kako bi izračunali porez za naredne četiri godine. Najveće interesovanje vlada za programerske, konsultantske i pravne poslove, a poreske obaveze su najčešće želeli da saznaju preduzetnici između 30 i 40 godina, kaže Dušan Vasiljević, direktor odeljenja za preduzetništvo i investicije u NALED-u.

Prošla godina završena je sa gotovo 123.000 registrovanih paušalaca u Srbiji, a novom Uredbom o paušalnom oporezivanju precizirana je formula za obračun troškova i ograničen je godišnji rast poreza na najviše 10% do 2023. Pored preciziranja delatnosti u kojima može da se posluje u paušalnom poreskom režimu, obveznici sada poreska rešenja dobijaju na početku poslovne godine elektronskim putem, preko portala ePorezi. 

- Uvođenjem novog modela paušalnog oporezivanja, više ne moramo da izrađujemo 350.000 rešenja i izveštaja godišnje na papiru i eliminisana su kašnjenja. To, takođe, znači i da su kapaciteti Poreske uprave rasterećeni i određeni broj poreskih inspektora koji su bili angažovani na ovim poslovima, sada je u mogućnosti da obavlja veći broj poreskih kontrola, a što je dodatno unapredilo našu efikasnost i rezultate – naglašava Dragana Marković, direktorka Poreske uprave koja je sprovela ovu reformu, u saradnji s NALED-om i Udruženjem za razvoj preduzetništva iz Niša, u okviru četvorogodišnjeg projekta Javno-privatni dijalog za razvoj koji finansira USAID.

Ukupni prihodi od paušalnog oporezivanja su u 2020. ostali na istom nivou kao i prethodne godine, što potvrđuje da osnovni cilj reforme nije bio da se povećaju obaveze paušalaca, već da se sistem učini pravičnijim, predvidljivijim i objektivno zasnovanim. Za mnoge paušalce došlo je i do umanjenja poreza. 

Uredbom je propisana niža poreska osnovica tokom prve tri godine za početnike u biznisu, mlađe od 30 i starije od 55, porodilje, osobe sa invaliditetom i stare zanate. Reforma predviđa manje birokratije pri registraciji, pa novoosnovani paušalci ne moraju da podnose poresku prijavu i zahtev za paušalno oporezivanje, a rešenje kojim se utvrđuje mesečni iznos poreza I doprinosa dobijaju u roku od 48 sati.

- Kao nekom ko se više od 10 godina bavi ručnim radom, olakšice za stare zanate su mnogo pomogle, posebno jer je prošlu godinu obeležila kovid-19 kriza. Takođe, to što za rešenje više ne idemo na šalter i što elektronski dobijamo i popunjene uplatnice, značajno nam smanjuje utrošak vremena na birokratiju i verujem da će to mnoge ohrabriti da započnu svoj biznis – ističe Marija Ivanković Jurišić, vlasnica Marija Handmade preduzetničke radnje


Povezani Sadržaji

Vesti

Elektronska poreska rešenja preuzelo već 24.000 preduzetnika paušalaca

28.01.2020

Prvi korak za one koji još nisu preuzeli rešenja, jeste...Pročitaj vest
Vesti

Kalkulator za novo paušalno oporezivanje

15.11.2019

Na portalu www.jpd.rs ilustrativni kalkulator za izračunavanje poreske obaveze za četiri godine unapred...Pročitaj vest
Vesti

Već 46.500 obračuna paušalnog poreza na poreskom kalkulatoru

26.12.2019

Preduzetnici su već 46.500 puta računali koliki će im biti porez u naredne...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE