Novaković: Sačuvajmo prvo malu privredu

U vanrednoj situaciji država mora da učini sve kako bi sačuvala pre svega mala i srednja preduzeća, jer bi nelikvidnost tog sektora neminovno uticala i na velike kompanije, poručio je danas predsednik Upravnog odbora NALED-a i generalni direktor Apatinske pivare Vladimir Novaković, dodajući da privredna udruženja imaju kapacitet, znanje i volju da pomognu državi u tom poslu.

Novaković je, na online konferenciji Biznis u izazovnim vremenima - Kako do privrednog oporavka?, koju su organizovali Srpska asocijacija menadžera i ICT Hub, istakao da je u ovoj situaciji na prvom mestu zdravlje ljudi, a na visokom drugom očuvanje likvidnosti gde važnu ulogu imaju male firme.

- Sektor malih i srednjih preduzeća je ranjiv i morao bi da bude u fokusu u narednom periodu. Pobediće onaj ko opstane, a od njihovog opstanka zavisi i kojom brzinom će se ukupna privreda oporavljati – rekao je Novaković.

Govoreći o potrebi da se male firme održe, jer će se kasnije teže vraćati u „privredni život“, Novaković je napravio poređenje sa sportom.

- Ako hoćete da napravite novi Pari Sen Žermen i imate 11 najboljih igrača, to će biti teško, jer dok oni počnu da igraju i da se razumeju trebaće vremena. Isto je i sa firmom. Ona koja se raspadne, teško će nakon krize početi da radi. Potrebno je sačuvati ljude na okupu. Za to nije dovoljno samo da država donese mere. To je dvosmerni proces i potrebno je te mere prilagođavati zavisno od situacije - istakao je Novaković dodajući da privredna udruženja poput NALED-a, SAM-a, AmCham i drugih, stoje na raspolaganju državi kako bi rešenja za privredu bila što bolje targetirana.

Novaković je istakao da su članovi NALED-a zadovoljni što su usvojene najvažnije mere koje su predlagali, što pokazuje da Vlada sluša sugestije privatnog i civilnog sektora, iako je propuštena prilika da se privredna udruženja u startu više uključe u planiranje i sprovođenje mera podrške.

NALED je, ističe on, prvo udruženje koje je, od proglašenja pandemije, reagovalo predlogom 10 hitnih mera za podršku privredi. On poručuje da je veoma važno da podrška države targetira i lokalne samouprave koje se suočavaju sa smanjenim prihodima od poreza, taksi i naknada i povećanom potrebom da podrže lokalnu privredu i svoje građane.

Na konferenciji su, pored Novakovića, govorili i ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri, šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, predsednik SAM-a Dragoljub Damljanović i predsednik AmCham Zoran Petrović.

 

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE