Organizovano predstavljanje IPARD programa za Savez za hranu i poljoprivredu

U utorak, 15. januara 2019, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Upravom za agrarna plaćanja NALED je organizovao predstavljanje IPARD (Instrument for Pre-Accession in Rural Development) programa podrške razvoju konkurentnosti poljoprivrede Srbije članovima NALED-ovog Saveza za hranu i poljoprivredu.

Predstavnici Ministarstva i Uprave su predstavili IPARD strukturu, način sprovođenja javnih poziva, mere koje se finansiraju iz EU pretpristupnih fondova, specifičnosti i izazove u korišćenju sredstava. Najavljeno je uvođenje novih sektora u IPARD program: proizvodnja i prerada grožđa – sektor vina i proizvodnja i prerada jaja.

Na sastanku je najavljen plan javnih poziva u 2019. godini koji se odnosi na sledeće mere:

  • Mera 1 – Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava (izgradnja objekata i nabavka oprema, mašine i mehanizacija uključujući traktore): od juna 2019. do 15. septembra 2019.
  • Mera 3 – Investicije u fizičku imovinu sa preradom i marketingom poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva (izgradnja i opremanje): od avgusta 2019. do 15. oktobra 2019.
  • Mera 7 – Diverzifikacija poljoprivrednih gazdinstava i razvoj poslovanja: od novembra 2019. do 1. februara2020.
  • Mera 9 – Tehnička pomoć - pre svega usmerena na Ministarstvo poljoprivrede: od oktobra 2019. do 31. decembra 2019.
Organizovano predstavljanje IPARD programa za Savez za hranu i poljoprivredu
Organizovano predstavljanje IPARD programa za Savez za hranu i poljoprivredu