Paraćin stekao status opštine sa povoljnim poslovnim okruženjem 

Paraćin je ove godine po prvi put uspešno prošao kroz BFC program certifikacije i zaslužio status opštine sa povoljnim poslovnim okruženjem, a više od 700 aktivnih privrednika i budućih investitora u ovoj opštini može da računa na usluge lokalne administracije po najvišim međunarodnim standardima. 

Priznanje je uručeno predsedniku opštine Vladimiru Milićeviću prilikom okruglog stola „Povoljno poslovno okruženje na lokalu“, kojem su prisustvovale izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović, direktorka Fonda za razvoj Republike Srbije Tatjana Matić, i menadžerka za pristup finansijama u okviru USAID Programa Velika mala privreda Miroslava Panić.

Proces certifikacije traje 12 meseci i počinje obukom tima lokalne samouprave koji je zadužen za ispunjavanje postavljenih kriterijuma. Sledi proces evaluacije, u kojem se ocenjuje trenutno stanje u gradu ili opštini, nakon čega se rukovodstvu dostavlja izveštaj s konkretnim preporukama za unapređenje koje je potrebno primeniti u zadatom periodu. Na kraju procesa, nezavisna verifikaciona komisija procenjuje da li lokalna samouprava ispunjava uslove da stekne BFC SEE certifikat.

U procesu unapređenja svojih usluga, Paraćin je usvojio Plan kapitalnih investicija, pokrenuo proces revizije plana razvoja opštine uz veće učešće privatnog i civilnog sektora i uspostavio novi Privredni savet u proširenom sastavu. Opština je formirala i Regionalni inovacioni start up centar, kako bi podstakla inovacije i razvoj preduzetništva, a pre svega pružila podršku mladim ljudima koji tek ulaze u svet biznisa.

Paraćin se može pohvaliti razvijenom industrijom od proizvodnje stakla, cementa i prehrambenih proizvoda do proizvodnje građevinskog materijala i elektro-energetske opreme. Mesto za proizvodnju pronašli su ovde i mnogi strani investitori kao što su MORAVACEM, Rofix Austrija, Mondi Packaging Austrija, Plast & Metal Francuska, Rimaster Švedska, a veliki broj lokalnih privrednika gradi ili proširuje svoja proizvodna postrojenja.

Dalje preporuke BFC evaluatora za unapređenje ambijenta u opštini jesu jačanje komunikacije sa lokalnom privredom, dodatna ulaganja u razvoj postojeće infrastrukture i unapređenje kvaliteta komunalnih usluga. 

Paraćin, kao i većinu opština u regionu, čeka i stvaranje preduslova za razvoj cirkularne ekonomije i digitalnih servisa za privredu i građane, ukoliko žele da se pozicioniraju kao najpovoljnije investicione destinacije.

Program Certifikacije gradova i opština s povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi (BFC SEE) sprovodi se od 2012. i kroz njega je prošlo više od 100 lokalnih samouprava iz Hrvatske, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije. 
Dobijeni certifikat traje tri godine, nakon čega se može obnoviti. Važeći standard kvaliteta trenutno imaju 44 lokalne samouprave, od kojih se 12 nalazi u Srbiji, a pored Paraćina tu spadaju i Čačak, Ruma, Bor, Stara Pazova, Leskovac, Novi Sad, Niš, Požarevac, Šabac, Ćuprija i Pećinci.

Sa usvajanjem najnovije IV edicije BFC SEE standarda, nedavno je objavljen javni poziv gradovima i opštinama da se uključe u novi krug certifikacije, a svi zainteresovani se mogu obratiti NALED-u kao nadležnom Tehničkom sekretarijatu za sprovođenje BFC SEE programa u Srbiji. Program podržava GIZ Otvoreni regionalni fond za modernizaciju opštinskih usluga (GIZ ORF MMS).


Povezani Sadržaji

Vesti

Osnovan Klub gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem

24.06.2021

Gradonačelnici i predsednici 25 lokalnih samouprava iz Srbije potpisali su...Pročitaj vest
Vesti

Požarevac, Šabac i Ćuprija dobitnici BFC SEE certifikata

24.10.2019

54 opštine i grada u regionu do sada sticale certifikat...Pročitaj vest
Vesti

Sedam gradova i opština iz Srbije dobili regionalni certifikat o povoljnom poslovnom okruženju

17.10.2022

Novi Sad, Čačak, Leskovac, Ruma, Bor, Stara Pazova i Pećinci uspešno...Pročitaj vest
Vesti

Stipe Mesić: Svet nije hteo raspad Jugoslavije. Region mora da sarađuje

28.10.2022

„Svet nije bio za to da se raspadne Jugoslavija. Bio je sentimentalan...Pročitaj vest
Vesti

U susret novim izazovima IV edicije BFC SEE standarda

03.03.2023

U okviru projekta „Uspostavljanje platforme za povoljno poslovno...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE