Potpisan Memorandum o saradnji između NALED-a i Konferencije perifernih pomorskih regiona

Važan pomak u povezivanju sa evropskom zajednicom i jačanju partnerstva sa Evropskom unijom, načinjen je potpisivanjem Memoranduma o saradnji između NALED-a i Generalnog sekretarijata Konferencije perifernih pomorskih regiona (CPMR) u Briselu. Time je uspostavljen opšti okvir za sve buduće aktivnosti i projekte koji će nastati u sklopu ove zajedničke inicijative, a koji će imati za cilj i unapređenje uslova za poslovno okruženje na Balkanu i širem crnomorskom regionu.

Oblasti na koje će se najviše fokusirati potpisnice sporazuma, između ostalih, jesu teritorijalni razvoj, socijalna i ekonomska povezanost, energija i životna sredina, turizam, kulturna i kreativna industrija, nauka i tehnologija.

-Naglasak je na razmeni ekspertize, informacija o pitanjima koja se tiču regionalne saradnje ali i informisanju i izveštavanju javnosti o zajedničkim događajima i aktivnostima. Očekujemo da će ova saradnja doprineti efikasnijem sprovođenju projekata i programa, kao i bržem ostvarivanju zajedničkih ciljeva - rekla je Ana Ilić, direktorka za dobru upravu u NALED-u, ovom prilikom.

Konferencija perifernih pomorskih regiona (CPMR) okuplja više od 150 regiona iz 24 države u okviru Evropske unije i šire. Koristeći svoju široku mrežu kontakata u okviru institucija EU i nacionalnih vlada, CPMR je od osnivanja svoje delovanje usmeravao kako bi potrebe i interesi njenih regiona članica bili uzeti u obzir u politikama sa visokim teritorijalnim uticajem. Prioritetne oblasti kojima se bavi jesu socijalna, ekonomska i teritorijalna kohezija, pomorska politika i plavi rast, energija i klimatske promene, politika susedstva, evropsko upravljanje.

- Drago nam je što dalje unapređujemo saradnju sa organizacijama na Balkanu, poput Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), u okviru CPMR-ove komisije za Balkan i Crno more i imamo priliku  da radimo sa zainteresovanim stranama Zapadnog Balkana, u cilju postizanja bolje socijalne i teritorijalne kohezije u Evropi i doprinosa evropskim integracijama - izjavila je, ovom prilikom, Eleni Marianou, generalna sekretarka CPMR-a.

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE