Poziv gradovima i opštinama za ligu šampiona lokalnog razvoja

Lokalne samouprave iz čitavog regiona od danas imaju priliku da se prijave za učešće u Programu certifikacije gradova i opština s povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi (BFC SEE) i time sistemski unaprede uslove za privlačenje investicija i brži razvoj postojeće privrede.

Partnerstvo za konkurentni region (CORE partnership) u saradnji s Nemačkom razvojnom saradnjom koju sprovodi GIZ, raspisalo je javni poziv čelnicima lokalnih samouprava da prateći kriterijume BFC SEE certifikacije unaprede rad i efikasnost lokalne administracije, i tako zavrede epitet grada po meri privrede. Poziv je otvoren za ukupno 50 lokalnih samouprava iz regiona, koje dosad nisu učestvovale u BFC SEE programu.  

- Poziv upućujemo reformski orijentisanim lokalnim liderima koji učešćem u programu ulaze u regionalnu utakmicu za održive investicije i bolji životni standard. Početni korak u ovom procesu je da lokalna zajednica prepozna jedinstvene potencijale i ulogu privrede u kreiranju održive strategije razvoja. BFC SEE program u tome pomaže jer daje jasne smernice za očuvanje zaposlenosti i otvaranje radnih mesta kroz jačanje partnerstva s lokalnom privredom. Kriterijumi prate razvojne i prostorne planove, i pomažu da se unapredi organizacioni kapacitet, efikasnost i nivo digitalizacije opštinskih usluga. Standard rangira i konkurentnost u pogledu lokalnih nameta i posebno vrednuje podršku preduzetništvu, inovacijama i zelenoj ekonomiji - kaže Violeta Jovanović, izvršna direktorka NALED-a.

BFC SEE program se sprovodi od 2012. i dosad je više od 100 gradova i opština prošlo kroz proces certifikacije, a trenutno 45 lokalnih samouprava poseduje certifikat koji predstavlja pečat kvaliteta njihovog poslovnog okruženja. Rezultati istraživanja koje je sprovelo Partnerstvo za konkurentni region pokazuju da više od tri četvrtine lokalnih samouprava koje su prošle kroz ovaj proces, smatra da je bio koristan i ističu da ih je najviše motivisalo unapređenje efikasnosti rada administracije, privlačenje novih investicija i prepoznatljivost lokalne samouprave. Njih 98% bi BFC SEE preporučili i drugim gradovima i opštinama. 

Proces certifikacije traje 12 meseci i počinje obukom tima lokalne samouprave koji je zadužen za ispunjavanje postavljenih kriterijuma. Sledi proces evaluacije, u kojem se ocenjuje trenutno stanje u gradu ili opštini, nakon čega se rukovodstvu dostavlja izveštaj s konkretnim preporukama za unapređenje koje je potrebno primeniti u zadatom periodu. Na kraju procesa, nezavisna verifikaciona komisija procenjuje da li lokalna samouprava ispunjava uslove da stekne BFC SEE certifikat.

- U Srbiji važeći BFC certifikat poseduju Paraćin, Čačak, Ruma, Bor, Stara Pazova, Leskovac, Novi Sad, Požarevac, Šabac, Ćuprija i Pećinci i oni jesu među najuspešnijim lokalnim samoupravama kada je reč o privlačenju ulaganja i razvoju lokalne privrede. Želimo da i druge motivišemo da se pridruže tom klubu najboljih. Certifikat BFC gradovima donosi prepoznatljivost u odnosu na druge lokalne samouprave, uz bolju poziciju na investicionoj mapi jugoistočne Evrope i veće šanse za privlačenje ulaganja. Dobijaju i priliku za učešće u regionalnim projektima koje finansiraju međunarodni donatori a kroz članstvo u BFC klubu, i mogućnost za razmenu znanja s najuspešnijim lokalnim samoupravama. Sve to na kraju vodi do novih radnih mesta i boljeg kvaliteta života građana - ističe Jovanović. 

Za učešće u programu, zainteresovani gradovi i opštine mogu da dostave prijavu putem sajta www.bfc-see.org. ili da se obrate NALED-u, kao nadležnom Tehničkom sekretarijatu za sprovođenje BFC SEE programa u Srbiji. U narednom periodu biće organizovana i info sesija „Kako dostići standarde međunarodne BFC SEE certifikacije“. Tom prilikom svi zainteresovani učesnici, predstavnici gradova i opština moći će da se dodatno informišu o detaljima i uslovima učešća u BFC SEE programu. 

Partnerstvo za konkurentni region (CORE partnership) okuplja više od 20 institucija i organizacija iz jugoistočne Evrope. Sprovođenje BFC SEE programa podržava GIZ Otvoreni regionalni fond za modernizaciju opštinskih usluga (GIZ ORF MMS).

Kriterijumi za sticanje certifikata

Kvalitet lokalnog poslovnog okruženja ocenjuje se na osnovu više od 60 kriterijuma koji su grupisani u 10 kategorija. To su, najpre, posedovanje strateškog plana razvoja sa planom kapitalnih infrastrukturnih ulaganja, postojanje funkcionalne Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, kao i Privrednog saveta za stalnu komunikaciju i saradnju s privredom u cilju kreiranja boljih uslova poslovanja. 

Za svaku modernu lokalnu samoupravu neophodno je i da ima efikasan sistem izdavanja građevinskih dozvola, da raspolaže informacijama gde je moguće ulagati i koje povoljnosti za investiranje nudi i da je transparentna po pitanju troškova poslovanja za privredu. Potrebno je i da poseduje programe prekvalifikacije radne snage prema potrebama investitora. Posebno se vrednuje stimulisanje razvoja preduzetništva kroz finansijske i nefinansijske podsticaje i olakšice, posvećenost zaštiti životne sredine, kao i digitalizaciji administrativnih procedura i rešenja za  efikasnije informisanje građana i privrede.


Povezani Sadržaji

Vesti

BFC SEE certifikacija - šansa za unapređenje uslova za poslovanje i investiranje na lokalu

21.06.2022

Kako doći do investitora, na koji način unaprediti konkurentnost i kakav...Pročitaj vest
Vesti

Osnovan Klub gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem

24.06.2021

Gradonačelnici i predsednici 25 lokalnih samouprava iz Srbije potpisali su...Pročitaj vest
Vesti

Sedam gradova i opština iz Srbije dobili regionalni certifikat o povoljnom poslovnom okruženju

17.10.2022

Novi Sad, Čačak, Leskovac, Ruma, Bor, Stara Pazova i Pećinci uspešno...Pročitaj vest
Vesti

Stipe Mesić: Svet nije hteo raspad Jugoslavije. Region mora da sarađuje

28.10.2022

„Svet nije bio za to da se raspadne Jugoslavija. Bio je sentimentalan...Pročitaj vest
Vesti

U susret novim izazovima IV edicije BFC SEE standarda

03.03.2023

U okviru projekta „Uspostavljanje platforme za povoljno poslovno...Pročitaj vest
Kliping

[RTS 1] BFC SEE pečat kvaliteta

31.10.2019

Mreža za povoljno poslovno okruženje uručila Ćupriji, Šapcu i Požarevcu potvrdu da su po meri privrede. ...Pročitaj više

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE