Predstavljene izmene i dopune Zakona o inspekcijskom nadzoru

Uz podršku NALED-a i Ambasade Kraljevine Norveške, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave predstavilo je u utorak, 16. oktobra Nacrt izmena i dopuna Zakona o inspekcijskom nadzoru, u prisustvu velikog broja privrednika i inspektora.

Otvarajući skup, ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, rekao je da su predložene izmene i dopune nadogradnja postojećih zakonskih rešenja koja su na liniji prevencije, procene rizika i jačanja poverenja između inspekcija i privrede.

Ključna novina jeste uvođenje novog instituta, odnosno „subjekta od poverenja“, namenjenog preduzećima koja su se dokazala visokim standardima poslovanja i poštovanjem propisa. To će u praksi značiti da ih najmanje četiri godine inspekcije neće posećivati u redovnim kontrolama, ali će ti privredni subjekti biti dužni da obavljaju samoprovere i inspekcijama dostavljaju izveštaje o rezultatima. Predloženo je da primena ovog instituta počne dve godine nakon usvajanja zakona, jer je potrebno vreme da se primene metode i instrumenti za procenu rizika u okviru platforme e-Inspektor i potrebno je vreme da se, na osnovu procene rizika, stvori baza podataka o „dobroj“ i „lošoj“ privredi.

Izmenama zakona uvodi se i sporazum o priznanju prekršaja, za čiju je primenu NALED pripremio smernice, ali i mogućnost da preduzeća sama prijave da su u prekršaju, uz podršku inspektora isprave neusaglašenosti i tako izbegnu kaznu.

Na pripremi Nacrta zakona zajedno sa Ministarstvom i Koordinacionom komisijom Vlade Srbije za inspekcijski nadzor NALED je radio uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške, kroz projekat "Jačanje inspekcijskog, upravnog i upravno-sudskog nadzora nad inspekcijskim nadzorom”.

Na predstavljanju Nacrta zakona, učestvovao je i Nj.E. Arne Sanes Bjernstad i tom prilikom istakao da su inspekcije neophodne za funkcionisanje vladavine prava i efikasnost ekonomije, kao i da upotreba informacionih tehnologija i saradnja inspekcija daju bolje rezultate uz manji trošak.

Potpredsednik UO NALED-a Goran Kovačević izjavio je da privreda podržava nove institute u zakonu koji će rasteretiti kompanije koje poštuju propise i omogućiti da inspekcije usmere veći deo aktivnosti na otkrivanje neregistrovanih subjekata.

- Podaci Jedinice za podršku Koordinacionoj komisiji za inspekcijski nadzor pokazuju da je u poslednjih godinu dana obavljeno više od 12.000 nadzora nad firmama za koje se sumnjalo da su neregistrovane što se potvrdilo u čak 30% slučajeva. Takođe, NALED-ova studija o sivoj ekonomiji u 2017. procenila je da je udeo neregistrovanih firmi u ukupnom broju privrednih subjekata u Srbiji 17% odnosno 68.500 što je bar tri puta više u odnosu na zemlje s kojima smo se poredili. Takođe, većini inspekcijskih organa nedostaje ljudi i zbog toga je važno da njihove ograničene resurse efikasnije koristimo i usmerimo na problem nelojalne konkurencije, kao i da kontinuirano jačamo ljudske i tehničke kapacitete inspekcija – naglasio je Kovačević.

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE