Predstavnici globalnog giganta Amazona posetili NALED

Predstavnici kompanije Amazon Web Services, dela jedne od najvećih globalnih kompanija Amazon, posetili su NALED i članovima Saveza za eUpravu predstavili planove za razvoj servisa baziranih na cloud tehnologiji u našoj zemlji.

Sastanak je realizovan u okviru njihove dvodnevne posete Srbiji tokom koje su, u prisustvu premijerke Ane Brnabić, potpisali Memorandum o razumevanju s Ministarstvom informisanja i telekomunikacija i ministrom Mihailom Jovanovićem, obišli Kancelariju za IT i eUpravu, Centar za četvrtu industrijsku revoluciju i državni Data centar u Kragujevcu.

Menadžeri AWS-a ocenili su da u Srbiji ne očekuju da naiđu na veće izazove u odnosu na druge zemlje centralne i istočne Evrope kada je reč o primeni i razvoju IT rešenja zasnovanih na upotrebi cloud-a, ali da je potrebno raditi na uspostavljanju dobre infrastrukture i regulative.

Oni su ocenili da propisi Srbije trenutno nisu „ cloud friendly“ i da će zato jedna od najvažnijih tačaka Memoranduma o razumevanju biti približavanje naše zemlje „cloud first“ politici. „Cloud first policy“ podrazumeva pristup koji uključuje primenu cloud tehnologija za sve nove aplikacije, platforme i infrastrukturu.

Takođe, kompanija AWS planira da pruži široku lepezu treninga za primenu cloud-a, počev od javnog sektora, privrede, akademske zajednice pa sve do nezaposlenih osoba, što je takođe jedna od tačaka Memoranduma. Treći korak u realizaciji ovog dokumenta biće omogućavanje veće dostupnosti cloud-a za biznise, kako za startapove tako i za velike kompanije. I na kraju, memorandum će podrazumevati i predstavljanje usluga koja nudi AWS. Predstavnici kompanije naveli su primere iz Grčke gde su sa tamošnjim vlastima implementirali rešenja za unapređenje saobraćaja, dostavu lekova dronovima, sisteme za praćenje brodova i dr.

Predstavnici AWS-a odgovarali su na brojna pitanja članova Saveza, a istakli su, između ostalog, da im je cilj da pokažu šta su sve radili, šta je moguće realizovati u Srbiji koja su iskustva drugih zemalja. AWS je kompanija osnovana pre 17 godina i prva je počela da razvija rešenja na bazi cloud-a. Danas pruža više od 200 usluga za različite tehnologije, industrije i potrebe. Ima najrazvijeniju cloud infrastrukturu, razmeštenu u 31 regionu, od kojih je osam u Evropi.

Na sednici Saveza predstavljeni su i ključni ciljevi nedavno usvojenog Programa razvoja eUprave 2023-2025 i pratećeg Akcionog plana. Tom prilikom predstavljene su prioritetne oblasti na polju razvoja eUprave na čijem razvoju će Savez dati svoj doprinos – poboljšanje infrastrukture, unapređenje pravne sigurnosti, povećanje dostupnosti elektronskih usluga građanima i privredi i otvaranje podataka u javnoj upravi.

Dragana Ilić, predsednica Saveza i direktorka korporativnih poslova u kompaniji Cetin podsetila je na aktivnosti koje su realizovane u proteklom periodu poput uspostavljanja Indeksa eUprave (LEI), podrške Ministarstvu informisanja i telekomunikacija  u donošenju Zakona o elektronskim komunikacijama, kao i trenutni rad na  izmenama i dopunama Zakona o informacionoj bezbednosti.  

- Savez za eUpravu je najbrojniji savez u okviru NALED-a, koji trenutno okuplja 85 članova i unutar njega postoje tri radne grupe - grupa za elektronske usluge, za podatke i za digitalnu infrastrukturu i informacionu bezbednost. Trenutak usvajanja Programa za razvoj eUprave jeste dobar povod da revidiramo Akcioni plan Saveza, da ga redefinišemo da bude dvogodišnji kao i da bude usklađen sa mandatom predsedništva – istakla je Ilić.

Svetlana Jovanović, viša savetnica u Kabinetu predsednice Vlade govorila je o novinama u oblasti elektronskih usluga na kojima Vlada i Kancelarija za ITE intenzivno rade i ukazala na oblasti u kojima je potrebna dodatna pomoć i podrška članova NALED-a kako bi proces digitalizacije u Srbiji bio u koraku sa aktuelnim trendovima.

- Infrastruktura eUprave se širi, te državni data centar uskoro dobija i treću zgradu. Za nepunih mesec dana počinje sa radom ePisarnica – centralizovani sistem koji omogućava razmenu podataka i dokumenata između državnih organa tokom vođenja postupaka. Organi će sada morati da primaju od građana i privrede dokumente u elektronskom obliku i da postupke vode elektronski i zato vas pozivam da insistirate na elektronskom podnošenju dokumentacije i da onome ko vam traži nešto u papirnom formatu kažete - Ne, ne moram da donesem na papiru – objasnila je Jovanović.  

Ilija Gavrilović, saradnik za regulatornu reformu u NALED-u predstavio je rezultate najnovijeg istraživanja stavova građana i privrede o korišćenju portala eUprava, sprovedenog pod pokroviteljstvom Švedske agencije za međunarodnu saradnju i razvoj (SIDA).

- Kako nalazi istraživanja pokazuju, stepen zadovoljstva građana eUpravom jeste na nivou od 74% pri čemu kvalitetu eUsluga daju ocenu 3,89 od maksimalnih pet, dok je taj procenat kod privrede viši i iznosi 84% (ocena 3,94). Dve trećine građana i privrede saglasno je da bi veći broj šaltera za pomoć u registraciji na portal doprineo većem korišćenju elektronskih usluga – kazao je Gavrilović i najavio da je u planu otvaranje novih 40 šaltera do 2024, kao i  najmanje 4 nove usluge. 

 


Povezani Sadržaji

Vesti

Austrijska ministarka Edštadler posetila NALED

15.05.2023

Sprovođenje kompleksnih reformi u Srbiji zahteva tri do pet godina ili jedan ceo mandat vlade što se retko događa jer imamo česte...Pročitaj vest
Vesti

Održana sednica Saveza za eUpravu

30.07.2021

Presek NALED-ovih tekućih i aktuelnih projekata u oblasti elektronske uprave, predstavljanje novog rukovodstva i stepen realizacije...Pročitaj vest
Vesti

Sve šaltere javne uprave potrebno je smestiti na mobilni telefon

15.11.2022

Jačanje informacione bezbednosti i zaštite podataka građana, razvoj...Pročitaj vest
Vesti

Tek 10% opština i gradova ima potpuno digitalizovane procedure

30.07.2022

Razvoj Portala eUprava i pandemija korona virusa u velikoj meri popularizovali...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE