Austrijska ministarka Edštadler posetila NALED

Sprovođenje kompleksnih reformi u Srbiji zahteva tri do pet godina ili jedan ceo mandat vlade što se retko događa jer imamo česte promene ministara i to loše utiče na reformski proces. Glavni cilj u narednim godinama treba da bude ubrzanje procesa pristupanja Evropskoj uniji i kreiranje ambijenta u kojem će prosperirati oni koji plaćaju porez, zapošljavaju ljude i kreiraju bolje uslove za život.

To su poručili čelnici NALED-a na sastanku s austrijskom ministarkom za EU i ustavna pitanja Karolinom Edštadler koja je u okviru zvanične posete Srbiji izrazila želju da se sastane i sa značajnim organizacijama civilnog društva u našoj zemlji. Ona je istakla da je Austrija veoma glasni zagovornik brzog pristupanja celog Zapadnog Balkana, ali da trenutak ulaska u EU zavisi od brzine sprovođenja reformi.

- Otvorenost i iskrenost je jedino što se računa u politici i ono što je potrebno zemljama poput Srbije su dobri prijatelji, a ne oni koji pričaju priče. Pomozite nam da bismo vam pomogli. Pokažite posvećenost procesu pristupanja i da želite da se zauzmete za evropske vrednosti, bilo da je to pitanje sankcija Rusiji ili napredak dijaloga s Prištinom. Nema brzih procedura i prečica do EU. Na nama je da održimo obećanja, a na vama da zatvarate klastere i poglavlja. Mi smo tu da vam pomognemo – naglasila je Edštadler, čija je poseta NALED-u realizovana u saradnji sa austrijskom Mrežom za poslovni razvoj u jugoistočnoj Evropi (SEEBDN).

Prema njenim rečima, poseta NALED-u deo je nastojanja da stekne sveobuhvatniji uvid kako Srbija radi na sprovođenju EU agende i gde može da podrži našu zemlju u procesu pristupanja. Predstavnici NALED-a istakli su da bi učešće u pristupnim pregovorima trebalo omogućiti svim zainteresovanim stranama, a posebno privredi koja snosi najveći trošak usaglašavanja domaćih propisa s evropskim direktivama, kao i lokalnim samouprava koje bi trebalo da sprovedu više od 70% regulative EU.

Takođe, ocenjeno je i da bi komunikaciju o Evropskoj uniji trebalo pojednostaviti kako bi građani i privreda bolje razumeli proces pristupanja i koristi od članstva, a važno je raditi i na povezivanju sa privredom i lokalnim samouprava u zemljama članicama EU u cilju razvoja saradnje i razmene dobrih praksi.

Ministarki Edštadler predstavljene su ključne reformske inicijative na kojima je radio NALED, od uvođenja sistema elektronskih građevinskih dozvola i rešavanja imovinskih pitanja na nepokretnostima, preko reforme sezonskog zapošljavanja do sprovođenja zelene agende i unapređenja upravljanja otpadom. Poseban fokus stavljen je na podršku inovacijama i startap zajednici te su austrijskoj ministarki na sastanku predstavljeni inovativni proizvodi grantista koji su početna sredstva za razvoj svojih ideja dobili kroz StarTech program kompanije Philip Morris, koji realizuje NALED u saradnji s Vladom Srbije.

Uređaj koji pomaže rehabilitaciji osoba obolelih od multiple skleroze putem igranja video igara, pametna kućica za pse, četkica za pranje zuba kućnih ljubimaca, softver koji tekst pretvara u znakovni jezik za gluvoneme osobe, biorazgradive sadnice, košnica za uzgajanje pčela u kući i platforma koja programerima pomaže da razviju rešenja zasnovana na veštačkoj inteligenciji, izazvali su veliko interesovanje austrijske delegacije i brojna pitanja ministarke predstavnicima firmi Neuroblast, Smartsy, Vis Health, Bifrost, RedTech, Golden Bee i Deep Netts.

Azbuka u zlatovezu kao poklon         

Ministarki Edštadler uručen je poklon NALED-a, u cilju promocije tradicionalnih rukotvorina i kulturnog nasleđa Srbije i ekonomskog osnaživanja žena u ruralnim krajevima. Predsednik UO Vladislav Cvetković i izvršna direktorka Violeta Jovanović darovali su joj azbuku u zlatovezu s motivima Miroslavljevog jevanđelja, koju su izradile žene okupljene u Etno mreži, što je za ministarku bilo posebno važno imajući u vidu da je veliki zagovornik rodne ravnopravnosti i pokretač inicijative „Next generation is female“.


Povezani Sadržaji

Vesti

Misija MMF-a posetila NALED

17.03.2022

Predstavnici Misije Međunarodnog monetarnog fonda na čelu sa Janom Kejsom Martejnom i stalnom predstavnicom u Srbiji Julijom Ustjugovom...Pročitaj vest
Vesti

Studijska poseta Bugarskoj

04.02.2020

Učesnici su za vreme posete imali priliku da se upoznaju sa primerima dobre prakse rada klastera i ključnim elementima za uspešno i...Pročitaj vest
Vesti

Studijska poseta Danskoj

28.11.2018

Tema posete bila je javno-privatni dijalog sa fokusom na organsku proizvodnju i pčelarstvo...Pročitaj vest
Vesti

Studijska poseta Francuskoj

23.09.2019

Tema posete bila je upravno-sudska praksa, upravni i inspekcijski nadzor i kontrola...Pročitaj vest
Vesti

Studijska poseta Rimu: Razmena znanja i iskustava u oblasti javnih nabavki

11.10.2022

Unapređenje znanja u vezi sa primenom kriterijuma ekonomski ...Pročitaj vest
Vesti

Studijska poseta Sloveniji

24.10.2019

Razmena iskustava na temu uspešni modeli finansiranja u oblasti životne sredine...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE