Studijska poseta Rimu: Razmena znanja i iskustava u oblasti javnih nabavki

Unapređenje znanja u vezi sa primenom kriterijuma ekonomski najpovoljnije ponude, nadzor nad izvršenjem ugovora u javnim nabavkama i zaštita konkurencije, kao i upoznavanje sa sistemom javnih nabavki u Italiji bili su ciljevi nedavno održane studijske posete koju je NALED organizovao u okviru projekta „Efektivne javne nabavke u službi ekonomskog rasta“, koji je podržan od strane Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (Sida). U okviru posete Rimu, organizovani su sastanci sa predstavnicima italijanskih institucija i međunarodnih stručnjaka što je omogućilo razmenu znanja i iskustava sa predstavnicima delegacije Republike Srbije.  

Prva institucija koju su učesnici imali priliku da posete bila je Nacionalna uprava za borbu protiv korupcije (Autorita Nazionale Anticorruzione - ANAC), gde su se upoznali sa strukturom organizacije i njenim nadležnostima u oblasti javnih nabavki odnosno mehanizmima nadzora nad sprovođenjem postupaka i naročito kontrolom nad izvršenjem ugovora.

- Jedna od posebnih karakteristika ove organizacije je to što njeno finansiranje ne obezbeđuje država, već se ono obezbeđuje naplaćivanjem definisane takse naručiocima i ponuđačima. Kada je u pitanju nadzor nad izvršenjem ugovora, ova institucija u okviru svoje organizacije ima Jedinicu za nadzor u čijem sastavu je baza javnih ugovora, koja omogućava da se vrši nadzor nad izvršenjem ugovora za čak 40.000 naručilaca -  istakao je Nikola Komšić, koordinator za regulatornu reformu u NALED-u i jedan od učesnika posete.

Prema njegovim rečima, zbog velike količine ugovora (20 miliona javnih ugovora objavljenih u Italiji od 2007. godine), kao i pratećih podataka koji se nalaze u njihovoj bazi, izrađeni su metodologija i algoritam koji omogućavaju da sistem sam ukaže ukoliko se pojave neka velika odstupanja za konkretan predmet nabavke. Takođe, njihova baza podataka je povezana sa bazama drugih nadležnih institucija kako bi nadzor bio kvalitetan i sveobuhvatan.

Poseta je nastavljena italijanskoj Upravi za zaštitu konkurencije (Autorita garante della concorrenza e del mercato - AGCM), u okviru koje su srpskoj delegaciji predstavljeni konkretni primeri u kojima je utvrđeno da je došlo do nezakonitog dogovora među ponuđačima u određenim javnim nabavkama, ali i izazovi koji postoje prilikom identifikovanja takvih slučajeva.

Poslednjeg dana održana su predavanja na Ekonomskom fakultetu Univerzitetu Tor Vergata, koji je prvi uspostavio međunarodni master program za menadžment javnih nabavki, koji već 10 godina finansijski podržava Evropska banka za obnovu i razvoj. Teme o kojima se diskutovalo ticale su se javno-privatnih partnerstava i koncesija, primene drugih kriterijuma osim cene u Italiji i javne nabavke inovacija.

Srpska delegacija je imala priliku da, u prvom delu predavanja čuje, osim pravnog okvira EU i Italije u vezi javno-privatnog partnerstva i koncesija, i iskustva iz prakse kada je u pitanju primena ovih posebnih modela, dok je drugi deo bio rezervisan za upoznavanje sa primenom drugih kriterijuma osim cene u Italiji, izazovima u njihovoj primeni i o javnoj nabavci inovacija.

 


Povezani Sadržaji

Vesti

Da li su elektronske nabavke ispunile očekivanja?

30.07.2022

Elektronske javne nabavke unapredile su transparentnost postupaka, pokrenut je novi portal na kojem je ...Pročitaj vest
Vesti

Javne nabavke sa socijalnim elementima šansa za marginalizovane grupe

10.04.2022

Primena tzv. socijalnih kriterijuma za izbor najpovoljnije ponude u postupcima...Pročitaj vest
Vesti

U više od 90% nabavki cena i dalje važnija od kvaliteta

31.05.2022

Za izradu softvera, pribavljanje konsultantskih ili arhitektonskih usluga, izbor...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE