Studijska poseta Bugarskoj

Prva studijska poseta na projektu „Uspostavljanje održivih prekograničnih klastera“ za predstavnike svih projektnih partnera - Grad Sombor, NALED, Fakultet agrobiotehničkih znanosti, Poduzetnički inkubator BIOS i Lokalna razvojna agencija grada Belišća organizovana je od 28. od 31. januara 2020. u Sofiji, u Bugarskoj.

Učesnici su za vreme posete imali priliku da se upoznaju sa primerima dobre prakse rada klastera i ključnim elementima za uspešno i održivo funkcionisanje. Prvog dana, obišli su Ligna Group klaster koji radi u oblasti industrije nameštaja, drvne industrije i kreativne industrije. Ovaj klaster je jedan od prvih klastera koji se uspešno razvijao od svog nastanka 2009. i nosilac je srebrne oznake u poslovnoj izuzetnosti klastera, a pored Bugarske, posluje u Ujedinjenom Kraljevstvu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Genoveva Christova, direktorka klastera, upoznala je polaznike sa pravnom i upravljačkom strukturom klastera, strukturom i organizacijom članova i razvojnim potencijalima. Gospođa Christova je kao ekspert za razvoj klastera sa međunarodnim iskustvom (Srbija, Hrvatska, Turska, Rumunija, Gruzija i EU) predstavila pozitivna i negativna iskustva u razvojnom putu klastera.

Daniela Tchonkova, predstavnica Klastera mehatronike i automatizacije (CMA), programska menadžerka Evropske mreže preduzerništva za Bugarsku i rukovodilac programa za inovacije i podršku poslovanju ARC Fonda predstavila je iskustva u podršci poslovanju i inovacijama za mala i srednja preduzeća zainteresovanih za poslovanje na međunarodnom tržištu. Polaznici su upoznati sa vertikalnom i horizontalnom strukturom klastera, vizijom, misijom i načinom na koji klaster povezuje primenjena istraživanja i potrebe privrede te sa funkcionisanjem Evropske mreže preduzetništva.

Teodora Jilkova, marketing menadžerka Veritas klastera i predstavnica Asocijacije poslovnih klastera je učesnike upoznala sa iskustvima Veritas klastera koji je jedinstven u Bugarskoj po tome što je to klaster koji okuplja članove iz sektora ekonomije usluga. Govoreći o mapiranju i profilisanju potencijalnih članova predstavila je i Asocijaciju poslovnih klastra koja funkcioniše kao platforma za klastersku saradnju, razmenu informacija i umrežavanje kao i zaštitu interesa klastera, razvoj klastera i stvaranje povoljnih javnih politika za klastere u Bugarskoj. Oba klastera su članovi globalne stručne mreže za konkurentnost, klastere i inovacije (TCI Network).

Drugog dana, učesnici su posetili Tech Park u Sofiji koji funkcioniše kao istraživački i razvojni konzorcijum. Lyubomir Stanislavov, izvršni direktor i član upravnog odbora Automotive klastera Bugarske govorio je o istorijskom razvoju, ciljevima, organizacionoj i upravljačkoj strukturi kao i budućim trendovima u razvoju ovog klastera i industrije koju okuplja.  Na sastanku sa predstavnicima Bugarske Agencije za promociju malih i srednjih preduzeća koja radi pri Ministarstvu ekonomije Republike Bugarske učesnici su upoznati sa istraživanjem iskustava i potreba bugarskih klastera, ključnim elementima za uspešno poslovanje, glavnim izazovima sa kojima se novi klasteri suočavaju kao i prosečnim razvojnim ciklusom klastera u Bugarskoj.

Projekat Uspostavljanje održivih prekograničnih klastera finansira se iz Evropskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) i Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II).

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE