Program „Digitalna Evropa“ predstavljen Savezu za eUpravu

Program Evropske unije „Digitalna Evropa“ koji ima za cilj sveobuhvatnu digitalizaciju evropskog društva i ekonomije predstavljen je danas članovima Saveza za eUpravu u okviru redovne sednice tog radnog tela. Pored toga, na dnevnom redu našle su se i regulatorne novine i revidiran nacrt Akcionog plana Saveza.

Program „Digitalna Evropa“ pokrenut je od strane Evropske komisije sa idejom da podrži razvoj digitalnih tehnologija, infrastrukture i veština kako bi se obezbedila konkurentnost i inovacije u digitalnoj ekonomiji.  Srbija je u junu ove godine, potpisivanjem sporazuma u Briselu, zvanično pristupila ovom programu koji će trajati do 2027. godine.

Milan Dobrijević, državni sekretar za elektronske komunikacije, informaciono društvo i evropske integracije u Ministarstvu informisanja i telekomunikacija je istakao da je budžet projekta 7,5 milijardi evra, te da su sredstva raspodeljena prema komponentama: računarstvo visokih performansi, veštačka inteligencija, cloud i podaci, sajber bezbednost, napredne digitalne veštine i razvoj i najbolje prakse.

- Od svih navedenih komponenti, Srbija kao pridruženi član ovog programa ne može da učestvuje jedino u komponenti koja se tiče sajber bezbednosti, jer se radi o osetljivoj temi za punopravne članice Evropske unije, dok su za sve ostale komponente i javni i privatni subjekti slobodni da konkurišu kada se otvori poziv. Posebno je važno stvaranje konzorcijuma između različitih institucija, akademske zajednice, naučno-tehnoloških kompanija, inovativnih firmi i javne uprave – istakao je Dobrijević.

Jedna od prvih stvari na kojoj će se raditi biće osnivanje Evropskih Digitalnih Inovativnih Hub-ova. Ministarstvo informisanja i telekomunikacija u oktobru će otvoriti prvi javni poziv za njihovo osnivanje, a do kraja godine biće izvršena selekcija kandidata. Sprovođenje poziva za prijavu selektovanih hub-ova planirano je do sredine naredne godine, a potpisivanje grant ugovora predviđa se za decembar 2024. godine.

- Posebno ćemo uzeti u obzir konzorcijume koji će obuhvatiti saradnju nauke, privrede, civilnog društva i javne uprave, i to sa teritorije cele Srbije. Kako bismo pomogli kompanijama prilikom konkurisanja na poziv, otvorili smo mejl adresu za podršku - digtal.europe@mit.gov.rs – dodao je Dobrijević.

Predsednica Saveza za eUpravu Dragana Ilić predstavila je novine nacrta Zakona o informacionoj bezbednosti, posebno se osvrnuvši na dve najznačajnije - osnivanje i ulogu buduće Kancelarije za informacionu bezbednost i podelu operatera IKT sistema od posebnog značaja. Prema njenim rečima, očekuje se da se nacrt Zakona uskoro nađe pred Vladom i narodnim poslanicima.

Na kraju, članovima je prezentovan revidirani nacrt Akcionog plana Saveza za eUpravu, postignut u dogovoru sa predsedništvom i šefovima radnih grupa.

Ana Milovanović, koordinatorka za regulatornu reformu u NALED-u, predstavila je prioritete i aktivnosti na kojima će se raditi u naredih godinu i po dana, do isteka mandata sadašnjeg rukovodstva. Ona je objasnila da je glavni razlog za revidiranje Akcionog plana bila potreba usklađivanja sa novim Programom razvoja eUprave i projektnim aktivnostima koje su u toku.

U narednom periodu članovima će biti prosleđen predlog Akcionog plana na komentarisanje i eventualno dopunjavanje, pre zvanične finalizacije. 


Povezani Sadržaji

Vesti

Počela javna rasprava o Zakonu o informacionoj bezbednosti

18.08.2023

U prostorijama opštine Stari grad održan je prvi okrugli sto u okviru...Pročitaj vest
Vesti

Putokaz ka većoj sigurnosti - novi Zakon o informacionoj bezbednosti

30.07.2023

Poslednjih godinu dana, jako su učestali napadi na najznačajniju državnu IT...Pročitaj vest
Vesti

Šta nam donose izmene Zakona o informacionoj bezbednosti

22.06.2023

Srbija će do jeseni dobiti unapređeni Zakon o informacionoj bezbednosti i...Pročitaj vest
Vesti

Sve šaltere javne uprave potrebno je smestiti na mobilni telefon

15.11.2022

Jačanje informacione bezbednosti i zaštite podataka građana, razvoj...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE