Računari i IT oprema za đake i lokalnu upravu u Priboju

Opštini Priboj, pobedniku takmičenja „Šampioni bezgotovinskog plaćanja“, uručena je prva nagrada - novi računari i druga IT oprema u vrednosti od 20.000 evra, koji će od sledeće školske godine obradovati đake Mašinsko elektrotehničke škole, ali i pomoći lokalnoj administraciji da unapredi elektronsku komunikaciju sa građanima i pruži kvalitetnije usluge.

Pribojčani su prvo mesto zaslužili tako što su od jula do kraja 2019. godine, u konkurenciji 60 lokalnih samouprava, najviše puta „provukli“ karticu da bi platili takse, naknade i poreze na šalteru lokalne samouprave. Zbog promenjenih okolnosti koje je donela pandemija korona virusa, organizatori i Opština saglasili su se da sredstva predviđena za glavnu nagradu preusmere sa dečjeg igrališta na opremanje škole i modernizaciju opreme u javnoj upravi, što se pokazalo potrebnijim za vreme vanrednog stanja.

Takmičenje pod sloganom „Plati karticom i pobedi“, organizovali su vladina Kancelarija za IT i eUpravu u saradnji s NALED-om, a uz podršku kompanija Mastercard i Visa. U okviru takmičenja, besplatno su uvedeni POS terminali na šaltere lokalnih samouprava, što predstavlјa posebnu pogodnost za građane ovih sredina koji su za šest meseci platili karticom 13.500 taksa, naknada i poreza u iznosu većem od 20 miliona dinara – i to bez odlaska u poštu ili banku i nepotrebnog čekanja u redovima.

- U međuvremenu, uveli smo još 400 POS terminala na šaltere institucija u više od 100 lokalnih samouprava, uklјučujući i šaltere Uprave saobraćajne policije i katastra, kako bismo građanima omogućili da jednim potezom kartice ili mobilnog telefona plate naknade i završe sve na jednom mestu, brzo i bezbedno. Pandemija korona virusa ukazala je na značaj razvoja bezgotovinskih i beskontaktnih plaćanja koja, u situaciji kada je neophodno izbegavati gužve i svesti fizički kontakt na minimum, imaju nesumnjivu prednost u odnosu na keš – izjavio je direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović.

To su između ostalog razlozi zašto je elektronsko plaćanje usluga javne uprave našlo svoje mesto među prioritetima nedavno usvojenog Programa razvoja eUprave do 2022. u čijoj izradi je, uz Kancelariju za IT i eUpravu, učestvovao i NALED, a uz podršku Fonda za dobru upravu Vlade Ujedinjenog Kralјevstva, posredstvom UNDP, kao i Evropske unije u okviru projekta Reforma javne uprave.

Šefica Jedinice za konkurentnost u NALED-u Dragana Ilić kaže da je trećina stanovništva već čula za mogućnost plaćanja na POS terminalima javne uprave, i za to je zaslužna kampanja „Šampioni bezgotovinskog plaćanja“ i podrška kompanija Visa i Mastercard. Istraživanja pokazuju i stalan rast poverenja u ovaj vid plaćanja.

- Korišćenje kartica povećano je za skoro 14% u proteklih godinu dana i sada polovina građana ističe da plaća bezgotovinski, uglavnom zato što im je tako lakše. U Srbiji je izdato više od 8,2 miliona kartica, ali je broj POS terminala po glavi stanovnika i dalјe više nego dvostruko manji u odnosu na prosek EU pa je potrebno nastaviti sa razvojem infrastrukture za bezgotovinska plaćanja u privatnom i javnom sektoru – zaklјučuje Ilić.


Povezani Sadržaji

Vesti

Priboj šampion bezgotovinskog plaćanja

23.01.2020

U takmičenju je učestvovalo 60 lokalnih samouprava i tokom šest meseci njihovi građani bezgotovinski su platili 13.500 taksi,...Pročitaj vest
Vesti

Šampioni bezgotovinskog plaćanja

06.06.2019

Kancelarija za IT i eUpravu u saradnji sa NALED-om i uz podršku Mastercarda i Vise, pokrenula je takmičenje gradova i opština...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE