Solomonov čvor – motiv koji „spaja” majstore pustovanja Srbije i BiH

Više od 20 žena iz Srbije i Bosne i Hercegovine predstavilo umeće izrade rukotvorina drevnom tehnikom pustovanja vune predstavnicima republičkih institucija i međunarodne zajednice, tokom Diplomatskog dana, upriličenog u sklopu prve kolonije pustovanja koja se održava u Carskoj palati u Sremskoj Mitrovici.

Koloniju organizuju NALED i Etno mreža, u partnerstvu sa udruženjem Bosanske rukotvorine, kroz projekat “Zajedno za kulturni turizam – Prekogranična saradnja za bolji društveno-ekonomski razvoj i očuvanje tradicionalnih zanata”, koji se sprovodi uz podršku EU. Tokom kolonije, najviše su rađeni komadi sa motivima mozaika Carske palate, a najzastupljeniji je Solomonov čvor.

Potpredsednica Vlade, predsednica koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i ministarka kulture Maja Gojković istakla je da je događaj svojevrsni omaž narodnom stvaralaštvu, ali i snažan podsticaj osnaživanju i unapređenju ekonomskog položaja žena i to prevashodno u seoskim područijima.

- Dela vrednih ruku žena biće predstavljena posetiocima, a mnogi primeri ove radinosti imaće priliku da budu predstavljeni ne samo ovde već i mnogo šire, u Evropi i svetu. Tako širimo i predstavljamo bogatstvo, lepotu i raskoš narodne radinosti i našeg stvaralaštva. Iako smo skloni da shodno novim trendovima sve više budemo fascinirani tenološkim napretkom i digitalnim sadržajima, ne smemo nikada da zaboravimo na važnost očuvanja naših korena – kulturnog nasleđa koje je identitet jednog naroda i svake države. Očuvanje kulturnog nasleđa je jedan od prioriteta kulturne politike Republike Srbije. U tom cilju, uz izvanrednu saradnju sa Etno mrežom, Ministarstvo kulture od ove godine sprovodi i konkurs za podršku projektima iz oblasti zaštite i savremene interpretacije starih tradicionalnih zanata i njihove primene - rekla je Gojković i dodala da značaj Kolonije potvrđuje i podrška Evropske unije ovom projektu.

Zamenica šefa Delegacije EU Plamena Halačeva navodi da je Evropa ključna destinacija kulturnog turizma i da će EU nastaviti da podržava i promoviše i kulturno nasleđe Srbije.

- Delimo istu istoriju, kulturu i, iskreno se nadam, zajedničku budućnost. EU je podržala očuvanje i rekonstrukciju brojnih objekata srpske kulturne baštine, a podržava i promoviše individualni doprinos očuvanju kulturnog nasleđa, slaveći napore pojedinaca da zaštite svoje kulturno nasleđe i identitet svojih zajednica i gradova. To činimo kroz nedavno ustanovljenu nagradu „Heroj nasleđa” i projekte poput ovog, koji zahvaljujući našem Programu prekogranične saradnje između Srbije i Bosne i Hercegovini podržava najmanje 60 zanatlija i majstora iz 18 opština u dve države, a svi su heroji baštine za sebe - rekla je ona.

 


Povezani Sadržaji

Vesti

Bosna i Srbija zajedno za kulturni turizam

16.05.2023

Izrada proizvoda tehnikama ručnog rada poput tkanja, pletenja, heklanja ili pustovanja predstavlja važan deo kulturne baštine...Pročitaj vest
Obaveštenja

Pokrenuta kampanja Umetnost Srbije

23.04.2019

Kampanja posvećena promociji lokalnih samouprava i ustanova kulture kroz dela poznatih slikara...Pročitaj obaveštenje

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE