Studenti spremni da startuju legalno

Info dani za studente o meri poreskog oslobođenja početnika u poslovanju održani su tokom marta na fakultetima u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu. Predavanja su organizovali NALED i ENECA, uz podršku Nemačke razvojne saradnje (GIZ).

Više od 160 studenata prisustvovali su na info danima i tom prilikom se informisali o pravima i obavezama u korišćenju mere, kao i praktičnim koracima za pokretanje biznisa.

NALED je pre info dana za studente, organizovao i obuke za više od 150 državnih službenika u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i Novom Pazaru, kako bi mogli da daju adekvatne informacije svima onima koji pokreću biznis i hteli bi da koriste meru u prvoj godini poslovanja.

Za meru poreskog oslobođenja, koja je startovala u oktobru 2018, u prva tri meseca primene opredelilo se gotovo 500 ljudi. 

Meru poreskog oslobođenja početnika u poslovanju su na predlog NALED-a usvojili Vlada Republike Srbije i Parlament. 

Meru poreskog oslobođenja mogu da koriste oni koji registruju svoje privredno društvo ili preduzetničku radnju, ukoliko ispune jedan od sledećih kriterijuma:

  • da su u periodu od 12 meseci pre osnivanja / registrovanja poslovanja, završili školovanje (srednje, više ili visoko obrazovanje).
  • da su najmanje šest meseci na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje

Za vreme korišćenja poreske olakšice, iako su oslobođeni plaćanja doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, korisnici mere uživaju sva prava iz radnog odnosa, koja uključuju:

  • penzijsko i invalidsko osiguranje;
  • zdravstveno osiguranje;
  • naknada zarade u slučaju privremene sprečenosti za rad (bolovanja);
  • novčana naknada za slučaj nezaposlenosti.

Podsetimo, meru poreskog oslobođenje početnika u poslovanju Vlada Srbije i Parlament usvojili su na predlog NALED-a, a prema Analizi poreskog i neporeskog oslobođenja početnika u poslovanju koju je NALED sproveo 2017. godine u saradnji sa Fakultetom političkih nauka, a uz podršku nemačke razvojne saradnje  kroz projekat "Reforma javnih finansija - finansiranje Agende 2030". Analiza je pokazala da će uštede koje će po ovom osnovu ostvariti preduzetnici u režimu lične zarade ići i do 250.000 dinara godišnje.

Uvođenjem podsticaja za početnike u poslovanju usvojena je jedna od najvažnih mera Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije.

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE