U Beogradu održan četvrti okrugli sto na temu paušala za IT sektor

U utorak, 25. septembra u Beogradu je organizovan poslednji u nizu regionalnih okruglih stolova u okviru javne kampanje Mesec paušalaca, kako bi se kroz javno-privatni dijalog identifikovali izazovi i predložila moguća rešenja za unapređenje sistema paušalnog oporezivanja, sa osvrtom na specifičnost IT sektora u Srbiji.

Događaj je okupio predstavnike Kabineta predsednice Vlade Republike Srbije, Ministarstva finansija, Poreske uprave, Republičkog sekretarijata za javne politike, Udruženja za razvoj preduzetništva, portala Paušal.rs, predstavnike IT zajednice u Srbiji: 30 hills, Seven Bridges Genomics i GoDaddy, kao i NALED-a, poslovnih udruženja i pojedinačne preduzetnike zainteresovane za ovu reformu.

Milivoje Jovanović iz Udruženja za razvoj preduzetništva istakao je da je reforma za unapređenje ovog sistema započela sa namerom da se pomogne “malim” preduzetnicima i da se olakša njihovo poslovanje. Sofija Popara Parmaković, direktorka portala Paušal.rs navela je nekoliko ključnih stavki koje bi trebalo uvesti u sistem paušalnog oporezivanja - automatizaciju procesa, povezivanje sistema Poreske uprave sa sistemima APR-a i RFZO-a, mogućnost predviđanje svih troškova prilikom registracije preduzetničke radnje i određivanje delatnosti koje potpadaju pod režim paušalnog oporezivanja prema šiframa delatnosti.

Danijela Jakovljević iz Poreske uprave rekla je da su problemi na koje se najviše žale preduzetnici dugo čekanje na poreska rešenja i subjektivna procena poreskog savetnika o određivanju kriterijuma za utvrđivanje visine poreske obaveze. Ona je govorila o preliminarnom planu za modernizaciju sistema paušalaca kroz uvođenje aplikativnog softvera koji će biti na potralu Poreske uprave, gde će budući obveznici moći da unosom kriterijuma dobiju tačan iznos poreske obaveze i na osnovu toga donesu odluku da li žele da otvore preduzetničku radnju ili ne. Digitalizaciju sistema Poreske uprave podržao je i Nenad Paunović, ispred Kabineta predsednice Vlade Republike Srbije, naglasivši da je digitalizacija javne uprave, kojom će se pojednostaviti i olakšati procedure za privredu i građane, prioriotet Vlade.

Svetlana Kuzmanović Živanović iz Ministarstva finansija obavestila je da će Uredba o kriterijumima za paušalno oporezivanje biti promenjena u narednom periodu, a da te izmene zavise od diskusija koje su pokrenute, predloga koji stižu u okviru Meseca paušalaca, kao i od fiskalne politike Vlade. Radna grupa Vlade biće osnovana u najkraćem roku, a procenjuje se da bi izmene sistema paušalnog oporezivanja mogle da stupe na snagu od 1. januara 2020, dodala je Jelena Bojović, ispred NALED-a.

Kampanja Mesec paušalaca je organizovana u okviru četvorogodišnjeg Projekta javno-privatnog dijaloga za razvoj koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi NALED u saradnji sa Republičkim sekretarijatom za javne politike.

Dosadašnji predlozi za unapređenje paušalnog oporezivanja dostupni su na sajtu www.jpd.rs.

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE