Predstavljena Siva knjiga 11

Siva knjiga 11

U petak, 1. februara 2019. na XI godišnjoj konferenciji o ekonomskim reformama predstavljeno je novo izdanje Sive knjige propisa, sa 100 preporuka privrede za pojednostavljenje administrativnih procedura i unapređenje uslova za poslovanje.

Siva knjiga 11 sadrži 31 novu preporuku, a značajno mesto pored predloga privrede dobile su  inicijative prikupljenje od građana kroz kampanju Pitajte kada koja je sprovedena tokom 2018. I građani i privreda u fokus stavljaju najučestalije i najzahtevnije postupke, od promene prebivališta i podataka u dokumentima i registracije vozila, do dobijanja poreskih uverenja i rešenja.

Među 10 prioritetnih mera izdvojeni su zahtevi za dalje smanjenje poreza i doprinosa na zarade, uspostavljanje elektronskog sistema javnih nabavki, javnog registra taksi i naknada, čuvanje poslovne dokumentaciju u elektronskom obliku, kao i elektronske procedure registracije poljoprivrednih gazdinstava i dodele podsticaja. Privreda je veoma zainteresovana i za unapređenje postupaka Poreske uprave – elektronsko izdavanje poreskih  uverenja i digitalizaciju donošenja poreskih rešenja za preduzetnike paušalce.

Predsednik Izvršnog odbora NALED-a Dejan Đokić naglasio je da NALED 11. put predaje Sivu  knjigu Vladi Srbije koja je u protekloj deceniji sprovela 101 preporuku iz ove publikacije, ali da bi godišnji prosek rešavanja problema privrede mogao da bude značajno bolji.

- Tokom prošle godine institucije su potpuno ili delimično rešile 12 od 100 preporuka Sive knjige, među kojima su najznačajnije uvođenje eŠaltera za nepokretnosti  i reforma sistema angažovanja sezonskih radnika u poljoprivredi.  Kao važan pomak u smanjenju birokratije istakao bih i ukidanje obavezne upotrebe pečata za privredu, za šta je bilo potrebno staviti van snage odredbe 117 zakona i podzakonskih akata što je ostvareno saradnjom kabineta predsednice Vlade, resornih ministarstava i NALED-a – dodao je Đokić. 

Na konferenciji su učestvovali predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, šef Delegacije EU u Srbiji Nj.E. Sem Fabrici i šef Misije MMF-a za Srbiju Džejms Ruf.

- Smatram da je Sivoj knjizi mesto na stolu svakog ministra u Vladi Srbije i ne postoji vlada koja može sama da sprovede sve promene. Cilj nam je se što više pojedinaca i organizacija uključi u formulisanje i realizaciju reformi. Navešću samo tri primera reformi u prošloj godini u kojima je NALED odigrao ključnu ulogu, a to su uvođenje sistema za prijavu sezonskih radnika, razvoj eŠaltera i primena mere poreskih podsticaja za početnike u poslovanju – rekla je Brnabić na konferenciji.

Članovi NALED-a i prisutni na konferenciji imali su priliku da, putem online glasanja, između 10 prioritetnih preporuka izaberu najvažniju za 2019. Njihovo mišljenje bilo je usaglašeno i većina smatra da bi Vlada Srbije trebalo najpre da sprovede meru o smanjenju poreza i doprinosa na zaradu.

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE