Svaki drugi građanin ocenjuje javne nabavke pozitivno, bolji uslovi i kontrola ključ za jačanje konkurencije

Svaki treći građanin u Srbiji upoznat je sa sistemom javnih nabavki, što je manje nego pre godinu dana, a udeo onih koji se primarno informišu putem televizije porastao je na više od 50%. Slede društvene mreže i portali, a kada je u pitanju verodostojnost podataka, na prvom mestu se i dalje najviše veruje ministarstvima, pokazalo je novo Istraživanje stavova građana, ponuđača i naručilaca, koje je za potrebe NALED-a, sprovela agencija Ipsos.

Nešto više od polovine građana misli da je sistem javnih nabavki kod nas dobar, ali s druge strane, udeo ponuđača koji ne učestvuju u njima, jer ne veruju da će postupak biti fer i transparentan, skočio je na 42%.  Istovremeno, ponuđači koji su u prethodne tri godine učestvovali u nadmetanju češće ocenjuju da se nabavke u Srbiji sprovode transparentno i u skladu sa propisima od onih koji nisu učestvovali na tenderima.

Prema rečima izvršne direktorke NALED-a Violete Jovanović, jedini način da se sistem suštinski unapredi i izgradi poverenje jesu konkretne mere koje će ga učiniti jednakim za sve. To su mere koje osiguravaju punu primenu novog zakona, kroz obuke za rad na portalu i primenu kriterijuma ekonomski najpovoljnije ponude.

- Podaci Kancelarije za javne nabavke kažu da u 96% nabavki o izboru najbolje ponude odlučuje najniža cena, a istraživanje pokazuje da naručioci primenu drugih kriterijuma smatraju rizičnom – nedostaju im modeli konkursne dokumentacije prema kojoj bi radili, a samim tim im je i zahtevno da odrede i vrednuju kriterijume kvaliteta. Još jedna potvrda da su potrebne dodatne obuke za usavršavanje i izrada modela prema kojima bi kriterijumi mogli da se postave i koriste – rekla je Jovanović danas na konferenciji za medije koju je organizovao NALED, u okviru projekta „Javne nabavke i dobro upravljanje za veću konkurentnost“, koji sprovodi, u saradnji sa Švedskom agencijom za međunarodni razvoj i saradnju (Sida).

Zdravstvo je i ove godine prioritetna oblast u koju bi prema mišljenju 77% građana trebalo uložiti najviše novca kroz javne nabavke. Slede obrazovanje (53%), infrastruktura i putevi (36%) i zaštita životne sredine (31%). Do najvećeg porasta došlo je u vrednovanju ekoloških pitanja, dok je opalo interesovanje za energetiku, što se može povezati i sa prisustvom ovih tema u medijima u poslednjih godinu dana.

- Građane Srbije očigledno veoma zanima na šta će se trošiti novac iz budžeta i imaju stav o tome šta su prioriteti, ali trebalo bi im omogućiti da imaju gde to da kažu, da učestvuju u konsultacijama kada se prave planovi. Naručioce tišti manjak konkurencije, a ponuđače od učešća na tenderima odvraća to što nemaju dovoljno poverenja da će nabavke biti zakonite i poštene. To je putokaz šta treba učiniti da se konkurencija poveća – državni organi treba da kontrolišu znatno vreći broj slučajeva u kojima postoje sumnje da je nabavka nameštena i da ono što utvrde u tom procesu dele sa javnošću odmah – zaključio je programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić i istakao podatak iz istraživanja da čak 94% građana smatra da bi javne nabavke trebalo da budu strogo kontrolisane.

Osim toga, iz odgovora predstavnika javnog sektora, uočljiva je sve veća zainteresovanost za informacije o  firmama koje nisu dobro uradile posao, pa tako 44% naručilaca ističe odsustvo javno dostupnog spiska negativnih referenci kao glavnu prepreku u sprovođenju nabavki. Za još 22% sve veći problem predstavlja dugotrajnost postupka pred Republičkom komisijom za zaštitu prava.


Povezani Sadržaji

Vesti

Da li su elektronske nabavke ispunile očekivanja?

30.07.2022

Elektronske javne nabavke unapredile su transparentnost postupaka, pokrenut je novi portal na kojem je ...Pročitaj vest
Vesti

Od 1. januara naručioci će morati da primenjuju zelene kriterijume

12.12.2023

Zelene javne nabavke postaće obavezne od 1. januara, što znači da...Pročitaj vest
Vesti

U više od 90% nabavki cena i dalje važnija od kvaliteta

31.05.2022

Za izradu softvera, pribavljanje konsultantskih ili arhitektonskih usluga, izbor...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE