[Danas] U upravljanju EE otpadom svi učestvuju ali se niko ne oseća do kraja odgovornim

Upravljanje elektronskom otpadom u Srbiji se često svodi na ad hok aktivnosti u kojoj svi učestvuju ali se niko ne oseća do kraja odgovornim. Čitav sistem upravljanja elektronskim otpadom u Srbiji deluje pomalo haotično, kaže za Danas, Slobodan Krstović, šef Jedinice za životnu sredinu u NALED- u.

Jedan od razloga za ovakvo stanje je nedovoljno jasna veza svih onih koji učestvuju u sistemu upravljanja i nedovoljno implementirano načelo “produžene odgovornosti proizvođača”.

Prema njegovim rečima sistem reciklaže u Srbiji je zasnovan na subvencijama i kao takav zavistan je od države.

Ipak ovakav sistem će morati da se menja u narednih tri do pet godina, s obzirom da je za ovu godinu najavljeno otvaranje Poglavlja 8 (Politika konkurencije) u pregovorima za pridruživanje EU, što će zahtevati restriktivniju politiku podsticaja u svim oblastima.

Jedan od nedostataka postojećeg sistema je i odsustvo društvene odgovornosti, pa tako proizvođač ili uvoznik kada plati naknadu državi, uglavnom dalje ne pokazuje interesovanje kako na kraju završava njegov proizvod.

Pročitajte više na portalu dnevnog lista Danas.


Povezani Sadržaji

Vesti

Britanski eksperti pomažu da povećamo prikupljanje ambalažnog otpada

16.10.2020

Savez za zaštitu životne sredine NALED-a započeo je izradu dve studije...Pročitaj vest
Vesti

Izdvajanja za ekologiju podići za 500 miliona evra godišnje

09.10.2020

Povećanje stope sakupljanja i reciklaže stakla, baterija i sijalica za 20% u...Pročitaj vest

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE