Dugovi za lekove premašili 100 miliona evra

Tema zdravstva i komplikovanih administrativnih procedura u ovom sektoru druga je najzastupljenija u Sivoj knjizi, a jedan od najvećih problema jesu akumulirani dugovi državnih zdravstvenih ustanova prema dobavljačima za isporučene lekove i medicinska sred­stva. Potraživanja dostižu razmere koje mogu da ugroze sistem zdravstvene zaštite, opstanak veledrogerija i proizvođača, kao i da umanje do­stupnost lekova građanima. Prethodni dug je pre 6 godina priznat kao javni, ali je dugo rešavanje dovelo do propadanja velikog broja veledrogerija i drastičnog osiromašenja nekada jake domaće farmaceutske industrije.

Ukupan dug državnih zdravstvenih ustanova sada premašuje 100 miliona evra. Veći deo potiče od lekova koji su isporučeni po centralizovanim nabavkama koje je raspisao i finansirao RFZO. Država će morati da ga plati u jednom momentu i svakako će ozbiljno ugroziti budžet. Svako odlaganje pravi nesagledive posledice u poslovanju veledrogerija i proizvođača.

Razlozi dugovanja su brojni – od nedostatka sredstava u budžetu RFZO, manjka u budžetu zdravstvenih ustanova do zloupotreba i neadekvatnih kontrola i sankcija.

Potrebna je hitna budžetska evidencija ovih dugovanja, adekvatno obezbeđenje i planiranje sredstava u budžetu RFZO i zdravstvenih ustanova, uspostavljanje centralizovane kontrole nad svim ustanovama kroz izmene Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Najveći problem predstavljaju državne apoteke koje se urušavaju zbog neadekvatno propisane marže. Potrebno je ili sprovesti privatizaciju tih ustanova ili doneti odluku da su neophodne društvu uz niz mera koje će omogućiti da njihovo poslovanje postane održivo i kontrolisano. Trebaju nam hrabre odluke koje će dugoročno obezbediti nesmetano snabdevanje bez daljih negativnih posledica na učesnike  u snabdevanju, a posebno na državni budžet.

NALED je sa svojim članovima na vreme uočio razmere problema i pre tri godine pokrenuli smo „Zdravu inicijativu“, pripremili prvu analizu problema dugovanja i predloge rešenja. U jubilarnom desetom izdanju Sive knjige, preporuka za unapređenje sistema nabavke i plaćanja lekova našla se među 10 prioritetnih. Takođe, NALED je kreiranje održivog modela finansiranja zdravstva i stvaranja uslova za razvoj tog sektora svrstao među ključne programske ciljeve organizacije u naredne tri godine. Na tome želimo da radimo zajedno s Vladom Srbije kroz formiranje zajedničke grupe jer se taj recept pokazao uspešnim u suzbijanju sive ekonomije i unapređenju pozicije Srbije na Doing business listi.

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE