Izjednačiti cene komunalnih usluga

Jedna od preporuka Sive knjige koja se u dosadašnjim izdanjima najbrže našla među 10 prioritetnih jeste zahtev privrede da lokalne samouprave izjednače cene komunalnih usluga za različite kategorije korisnika. Iako je ka gradovima i opštinama usmeren relativno mali broj predloga (četiri od 100), što oslikava i (ne)ravnotežu nadležnosti za ekonomski razvoj između republičkog nivoa i lokala, pitanje nivoa finansijskog opterećenja privrede suštinsko je za kvalitet poslovnog okruženja.

Lokalne samouprave zaračunavaju više cene komunalija privrednim subjektima u odnosu na domaćinstva i razlike idu i do 300% u zavisnosti od usluge i grada/opštine. Na primeru vodosnabdevanja najbolje se vidi da je reč o neopravdanom ponašanju jer kubni metar vode košta isto bez obzira da li je zahvata domaćin za poslove u kući ili frizerski salon radi usluživanja mušterija.

Zakon o komunalnim delatnostima obavezuje lokalne vlasti da ne prave razliku između različitih kategorija potrošača osim ako se ne zasniva na različitim troškovima obezbeđivanja usluge. Bez obzira koji su razlozi ovakvog stanja, činjenica je da su preduzetnici i privrednici opterećeni nepotrebnim troškovima i beže u sivu zonu, a deo problema je i to što cenovnici neretko nisu javno dostupni ili se relativno često menjaju. Time umanjujemo šanse za razvoj preduzetništva i nove poreske prihode koje bi nadomestili, ako ne i nadmašili, gubitak usled izjednačavanja cena.

Predvidivost troškova poslovanja i pouzdane komunalne usluge jesu međunarodni standardi koje investitori očekuju u sredinama koje razmatraju kao sledeće poslovne destinacije. Opština Ćuprija ove godine pristupila je programu Certifikacije opština po meri privrede u jugoistočnoj Evropi (BFC SEE) kako bismo unapredili rad administracije i usluge za građane i privredu. Bez dostizanja pomenutih standarda, ni mi ni druge opštine koje žele da budu business friendly, ne možemo da potvrdimo potencijalnim ulagačima da smo razvili pravi ambijent za njihov biznis.

Kolege gradonačelnike i predsednike opština, kao i resorno ministarstvo, pozivam da nađemo najbolje rešenje koje će omogućiti ono što svi želimo - otvaranje novih radnih mesta, rast standarda građana, razvoj privrede i naših lokalnih samouprava.

Ova stranica koristi kolačiće kako bismo vam obezbedili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko nastavite da pretražujete stranicu, pristajete na korišćenje kolačića.

NASTAVITE SAZNAJTE VIŠE